Premijer o uhićenjima

Plenković potvrdio: ‘Povjerenstvo za Agrokor prestaje raditi s početkom istrage. Zakon je takav’

P. N.

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Zakon jasno govori da Povjerenstvo prestaje s radom čim se pokrene neki postupak. No naravno da je i meni osobno i svima nama u HDZ-u u interesu da se ova priča razmrsi do kraja, rekao je Plenković



Premijer Andrej Plenković danas je rekao da ne namjerava podrobnije komentirati dio bilo kojeg procesa kojeg vode policija ili DORH. No potvrdio je da bi s formanim otvaranjem istrage s radom automatski trebalo prestati Istražno povjerenstvo za Agrokor.


– Malo je tu prostora za interpretacije. Zakon jasno govori da Povjerenstvo prestaje s radom čim se pokrene neki postupak. No naravno da je i meni osobno i svima nama u HDZ-u u interesu da se ova priča razmrsi do kraja. Meni je svejedno hoćemo li raspravu voditi pred Povjerenstvom, nekim saborskim odborom ili drugim tijelom, važno je da temeljito raspravimo uzroke stanja, posljedice i vidimo kako dalje, odgovorio je Plenković, koji je danas ponovno upitan o položaju ministra Zdravka Marića.


Na upit je li konačno došlo vrijeme da on ode, odgovorio je kratko – ne.




Niti on nije htio reći tko je pisao takozvani “lex Agrokor”.


– Zakon je pisala Vlada i nadležno Ministarstvo gopodarstva, Ministarstvo pravosuđa i vrsni pravni stručnjaci iz Vlade. Konzultirani su i brojni drugi stručnjaci koji se razumiju u te teme. Imena? To je nebitno. A politički je jedino bitno da je Vlada stala iza zakona, Hrvatski sabor i ja osobno, odvratio je.


– Želim samo ponoviti, pošto je ova tema prevažna za hrvatsko društvo. Prvo, mi smo dobili izbore na politici koja je u sebi sadržavala ne samo političku stabilnost, nego i na vraćanju povjerenja u institucije i političke stranke. Kad sam govorio da idemo u transformativni proces, nisam ni sam služio da ću imati ovakav slučaj koji će biti toliko važan i za pravnu stabilnost zemlje i gospodarstvo. Tu želim reći što je Vlada radila u 10 mjeseci, jer čini mi se da od drva ne vidimo šumu.


Kad smo vidjeli da situacija u Agrokoru eskalira, u siječnju, kako smo reagirali? Jedino moguće – ponašali smo se odgovorno i nijednim potezom nismo željeli pridonijeti rušenju rejtinga ni same kompanije, ali ni destabilizaciji položaja Hrvatske na financijskim tržištima. Htjeli smo smiriti loptu i to smo radili svjesno i odgovorno. Istodobno smo se realno informirali o mogućim scenarijima.


Bilo ih je četiri. Prvi, da ne radimo ništa i kažemo riječ je o privatnoj kompaniji, pa što bude. Za nas to nije bila opcija, znate i sami kakav bi negativan efekt bio. Varijanta dva je bila nacionalizacija, koja je pretpostavljala da obveze privatne kompanije dođu na teret građana. Treća je bila dati novac kompaniji, čime bi se na kraći rok nešto saniralo, ali bi brzo došli na isto. Jedina opcija je bila donijeti posebni zakon i po mom uvjerenju, osigurali smo radna mjesta, isplate dobavljačima, funkcioniranje najvećeg maloprodajnog lanca, uspješnu turističku sezonu, vrijeme za temeljitu reviziju stanja u kompaniji i restrukturiranje. Nijedna od tih točaka nije utjecala na teret bilo koga od hrvatskih građana.


Izbjegli smo veliki financijsko gospodarski tsunami i to je ključno. Za razliku od drugih aktera, nismo pristupili populistički u atmosferi predizborne atmosfere lokalnih izbora. Stalno smo na istom kursu. Na tome smo ustrajali i uspjeli.


Sve što će se događati od danas i idućih mjeseci bit će usmjereno na kreiranje stanja u kojem će doći do restrukturiranja, nagodbe i očuvanja radnih mjesta. To je najbitnije, izjavio je danas Plenković.