Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
7. prosinca 2019.
Posjet Berlinu

PLENKOVIĆ DANAS S MERKEL Jedna od glavnih tema ulazak Hrvatske u Schengen

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 28. kolovoz 2018. u 8:04 2018-08-28T08:04:15+02:00

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas će u Berlinu razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kojoj kani predložiti akcijski plan za unaprjeđenje gospodarskih odnosa Hrvatske i Njemačke.

»Predložit ćemo njemačkoj strani akcijski plan u deset točaka s ciljem poboljšanja suradnje s Njemačkom, koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku«, kazao je Plenković u ponedjeljak pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.

Kao jednu od tema razgovora najavio je situaciju na jugoistoku Europe, uključujući i migracije, temu koja je za Njemačku vrlo važna.

U posljednjih nekoliko dana u Berlinu su boravili i bosanskohercegovački premijer Denis Zvizdić i crnogorski premijer Duško Marković s kojima je njemačka kancelarka govorila i o izbjegličkoj krizi.

»Razgovarat ćemo i o našim odnosima sa susjednim zemljama i ulozi Njemačke na tom prostoru osobito u svjetlu Berlinskog procesa koji daje dodatnu dinamiku gospodarskoj suradnji u jugoistočnoj Europi«, najavio je Plenković.

Tema razgovora bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor kao obliku tješnje integracije unutar Europske unije.

»Mi redovito i svakim danom sve više ispunjavamo tehničke kriterije da se donese i politička odluka o toj temi«, rekao je Plenković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.