Posjet Berlinu

PLENKOVIĆ DANAS S MERKEL Jedna od glavnih tema ulazak Hrvatske u Schengen

Hina

Reuters

Reuters



Hrvatski premijer Andrej Plenković danas će u Berlinu razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kojoj kani predložiti akcijski plan za unaprjeđenje gospodarskih odnosa Hrvatske i Njemačke.


»Predložit ćemo njemačkoj strani akcijski plan u deset točaka s ciljem poboljšanja suradnje s Njemačkom, koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku«, kazao je Plenković u ponedjeljak pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.


Kao jednu od tema razgovora najavio je situaciju na jugoistoku Europe, uključujući i migracije, temu koja je za Njemačku vrlo važna.




U posljednjih nekoliko dana u Berlinu su boravili i bosanskohercegovački premijer Denis Zvizdić i crnogorski premijer Duško Marković s kojima je njemačka kancelarka govorila i o izbjegličkoj krizi.


»Razgovarat ćemo i o našim odnosima sa susjednim zemljama i ulozi Njemačke na tom prostoru osobito u svjetlu Berlinskog procesa koji daje dodatnu dinamiku gospodarskoj suradnji u jugoistočnoj Europi«, najavio je Plenković.


Tema razgovora bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor kao obliku tješnje integracije unutar Europske unije.


»Mi redovito i svakim danom sve više ispunjavamo tehničke kriterije da se donese i politička odluka o toj temi«, rekao je Plenković.