Dosad najlošiji rezultat

PIROVA POBJEDA Lika više nije utvrda HDZ-a, to je sada samo – grad Senj

Dorotea Prpić

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Malo je vjerojatno da je rezultat glasanja senjskih birača potencirao dolazak ministara u Senj. Isključiva je to zasluga senjskog HDZ-a koji ne propušta slučaju ni izbore za mjesni odbor, a kamoli ove na koje je bio iznimno fokusiran cijeli državni vrh kojem se čelništvo senjskog HDZ-a željelo posebno dokazati

SENJ Kao što se i pretpostavljalo na osnovi ispitivanja javnog mijenja uoči izbora, niti jedna od devet lista na prijevremenim lokalnim izborima za županijsku skupštinu Ličko-senjske županije održanim u nedjelju, nije osvojila većinu mandata. Situacija bez većine, ista kao i prije raspuštanja Skupštine.Od ukupno 31 člana Županijske skupštine HDZ je s još četiri koalicijska partnera osvojio 13 mjesta što je relativna, a ne natpolovična većina koju su najavljivali u predizbornoj kampanji. Izbornu pobjedu su burno proslavili, a pitanje je postoji li uporište za to slavlje jer analiza dosadašnjih izbora za Skupštinu Ličko-senjske županije pokazuje kako je ovo najlošiji rezultat HDZ-a ikada zabilježen u Ličko-senjskoj županiji. Na nedjeljnim izborima HDZ s koalicijskim partnerima je od 22.138 izašlih birača dobio 7.631 glas ili 35,42 posto, upola manje nego 1993. kada su održani prvi izbori za Ličko-senjsku županiju i kada je HDZ osvojio visokih 74,6 posto glasova. I nakon tih prvih izbora ostao je dominantna stranka, pa je primjerice 2013. HDZ u koaliciji s partnerima HSS-om, HSP-om, HSP– AS i HSU-om osvojio 58,31 posto, a 2017. HDZ i koalicija stranaka HSS, HSP– AS, HSU osvojili su 55,3 posto glasova za županijsku skupštinu.

Zasluga senjskog HDZ-a


Na nedjeljnim izborima ova koalicija iz 2017. bila je dodatno pojačana i s Bunjevačkom strankom iz Senja, ali i samim vrhom Vlade i Središnjicom HDZ-a koja se intenzivno uključila u predizbornu kampanju. Unatoč tome pobjednički rezultat, odnosno osvojena većina mandata su izostali. Ovi izbori su bili velika odgovornost i za lokalne i županijski HDZ jer ovo je bila bitka Milinovića i Plenkovića i lokalni HDZ-ovci su morali opravdati očekivanja šefa. Sada se međutim, nakon što je poznato kako su glasale pojedine sredine, definitivno može reći da Lika više nije utvrda HDZ-a. To je sada (samo) Grad Senj, jedini od četiri grada u Županiji u kojem je na vlasti HDZ. Za koaliciju predvođenu HDZ-om u Senju je u nedjelju glasovalo 1.778 birača ili 53 posto birača izašlih na izbore, a to je 23,2 posto od ukupnih glasova koje je u nedjelju osvojio HDZ s partnerima. Malo je vjerojatno da je takav rezultat glasanja senjskih birača potencirao dolazak ministara u Senj, isključivo je to zasluga senjskog HDZ-a koji ne propušta slučaju ni izbore za mjesni odbor, a kamoli ovakve na koje je bio iznimno fokusiran cijeli državni vrh kojem se čelništvo senjskog HDZ-a željelo posebno dokazati. Lista župana Milinovića pokošena je upravo glasovima iz Senja. Osvojila je sedam mandata iako se u kampanji najavljivao i puno veći broj, međutim Milinović je i samim izlaskom na izbore s nezavisnom listom pokazao da se i s gotovo nikakvom izbornom infrastrukturom i s tako jakim protivnikom s druge strane može postići rezultat.

S osvojenih šest mandata iznimno je zadovoljan i HSP predvođen gradonačelnikom Gospića Karlom Starčevićem čijoj listi su birači u Gospiću dali gotovo 40 posto glasova, i ma koliko se druge stranke u javnosti trudile prikazati zadovoljstvo izbornim rezultatima čini se da jedino razloga za slavlje ima upravo HSP-ov čelnik Starčević koji je »prebacio« očekivanih pet mandata. Istovremeno je nestranačka lista Bura promjena predvođena gradonačelnikom Novalje Antom Dabom osvojila samo tri mandata što je znatno manje od izbora 2017. kada su imali sedam članova Skupštine i kada je na njihovoj listi bio i Karlo Starčević.


Pupovčev SDSS osvojio je dva mandata što je upola manje nego na izborima 2009., a uskoro će se znati okreće li Pupovac vladajućima leđa ili će postizbornom koalicijom spašavati HDZ-ovu većinu u skupštini Ličko-senjske županije.


Izborni prag nisu prošli ni Živi zid koji je zabilježio potporu birača od 3,06 posto, te HSLS/HNS s potporom od 2,79 posto, kao ni stranka MB 365 – Stranka rada i solidarnosti s osvojenih 1,99 posto glasova birača čime je potvrđeno da se snaga stranke koncentrirala u Zagrebu.


Izbori pa trgovina




A sada nakon izbora slijedi trgovina. Uz četiri partnera s kojima je izašao na izbore HDZ treba još jednog ili dva (ovisno s kim koalira) kako bi osigurao većinu ruku u Skupštini. Teško da će koalirati s Milinovićem, najljućim neprijateljem u kampanji, pa su mu preostali HSP, Lista Ante Dabe i SDSS. Sva tri ova potencijalna partnera u kampanji su isticala kako ih vodi samo jedan cilj, a to je napredak Ličko-senjske županije, pa će postizborna koalicija HDZ-a ovisiti o tome što potencijalni partneri zauzvrat traže i može li se njihovim zahtjevima udovoljiti. Uostalom, i o tome, kao i o cjelokupnom scenariju koji slijedi nakon konstituiranja Županijske skupštine, primjerice, oko ponovnog (ne)prihvaćanja županijskog proračuna i o političkoj sudbini Darka Milinovića kao župana neće odlučivati Županijski HDZ nego za ličke izbore iznimno zainteresirana središnjica stranke, koja je izbacivanjem Milinovića iz članstva dokazala da se mora razmišljati kako čelništvo stranke kaže ili ode glava. Upravo je Milinović primjer kako se HDZ obračunava s neistomišljenicima u svojim redovima. To je »demokracija« koju HDZ slavi i u svom nazivu, a praksa je nešto drugo. Kako bi se riješili tog, samo jednog jedinog čovjeka, svog bivšeg člana koji je obnašao visoke stranačke dužnosti, pokrenuli su raspuštanje ranijeg saziva skupštine, izazvali trošak izborne kampanje i trošak samih izbora i sve na trošak naroda, a pitanje je koliko će mandat potrajati i članovima ove upravo izabrane Skupštine. Ako se odluče na rušenje županijskog proračuna i župana Milinovića jako kratko. A bit će onako kako Zagreb odluči. Čelnici Županijskog HDZ-a su samo izvršitelji, koji će za svoju rabotu vjerojatno na određeni način biti osobno ili stranački nagrađeni ili unaprijeđeni, a odgovori na sva pitanja biti će »kako tata kaže«.