Riječki sukob

PGŽ SDP nema ni mogućnost raspravljati o šefu kampanje: Koordinatori imenovani uz podršku vrha stranke

Tihana Tomičić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Izbor koordinatora dogodio se još lani i Glavni odbor samo je potvrdio ranije donesenu odluku vrha stranke i nema potrebe da se o tome dalje očituju lokalne organizacije

RIJEKA  Vrh SDP-a apsolutno podržava sve svoje koordinatore, pa tako i Željka Jovanovića, poruka je vodstva vladajuće stranke nakon što su članovi Glavnog odbora SDP-a iz Primorsko-goranske županije i Rijeke bili na glasanju o članovima izbornog centra SDP-a suzdržani, a kasnije i objasnili da je razlog njihove odluke koordinator za 8. jedinicu Željko Jovanović.   

– Koordinatori su izabrani još prošle godine – objasnio nam je jučer glavni tajnik stranke i voditelj izbornog centra Igor Dragovan.


   To znači da je Glavni odbor samo potvrdio već ranije donesenu odluku vrha stranke o deset koordinatora, a među njima i Jovanovića, koji se svojim kolegama u Rijeci zamjerio kad je prošle godine ušao u sukob sa Slavkom Linićem, a iza Linića je tada stala cijela organizacija u Rijeci i PGŽ-u. Sada je Glavni odbor samo koordinatore formalno spojio sa izbornim stožerom, odnosno izbornim centrom kako to nazivaju u ovoj stranci, i procedura ne predviđa nikakvo izjašnjavanje dodatno o tome. Glavni odbor je središnje tijelo stranke i nema potrebe da se o tome dalje očituju ikakve niže, lokalne organizacije.   


Na molbu da to komentira, šef županijskog SDP-a Zlatko Komadina, koji na sjednici Glavnog odbora u subotu nije bio jer je bio službeno odsutan, u Beču, kaže:    – Nemam tu što komentirati, niti sam objekt, niti subjekt te priče, svatko od spomenutih ima svoje ime i prezime i neka objašnjavaju ako smatraju da treba.


Propuštena prilika


Naime, Jovanović je sam nakon što je praktički dobio odbijenicu od troje svojih kolega iz PGŽ-a, Erika Fabijanića, Gabrijele Gorjanac-Kapša i Waltera Volka, rekao da, ako nema podršku, on ne mora ni biti šef kampanje u Rijeci i Istri, a niti biti na listi za Sabor te je pozvao Županijski odbor da se očituje ako misli da treba.


No, kako nam je objašnjeno, to praktički nije ni moguće – to jednostavno nije točka o kojoj županijska razina raspravlja. Naravno, osim ako to netko ne predloži kao posebnu točku dnevnog reda. No, Županijski odbor je nedavno donio zaključak o tome da je na predsjedničkim izborima za Ivu Josipovića u PGŽ-u postignut »odličan izborni rezultat«, a kampanju je također vodio Jovanović, tako da je jedna šansa za njegovu kritiku već propuštena.   

I dalje podijeljeni




Spomenuti trojac međutim nije želio šire obrazlagati svoj stav, osim Volka koji je rekao da Jovanović ne može biti čovjek koji okuplja nakon događanja u stranci prošle godine.


   Iako je ovo mala epizoda koja nije ničim narušila odluku Glavnog odbora stranke o tome tko su ljudi koji trebaju operativno provesti predstojeće izbore, ona je pokazala da je riječki SDP još uvijek podijeljen na one koji podržavaju Milanovića i njegove kadrove, i na one koji misle da su njegova rješenja loša za stranku i duh stranke te da se s Linićevim isključivanjem iz stranke zapravo malo što promijenilo u bazi SDP-a u Rijeci.