Buntovnik s razlogom

PEĐA GRBIN ZA NOVI LIST ‘Ovaj put sam ostao u manjini, ali to ne znači da stvari u SDP-u nisu loše’

Dražen Ciglenečki

Moj stav je isti kao prije tjedan dana – Peđa Grbin / Foto Sergej DRECHSLER

Moj stav je isti kao prije tjedan dana – Peđa Grbin / Foto Sergej DRECHSLER

Nikako ne mogu prihvatiti poruke da članovi SDP-a, posebno saborski zastupnici, moraju ubuduće paziti što govore i da ne mogu imati luksuz vlastitog mišljenja, rekao je Peđa Grbin



ZAGREB – Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin doveo je u pitanje vodstvo Davora Bernardića i javno zatražio da se na predstojećoj izvještajno-tematskoj konvenciji glasuje o povjerenju predsjedniku stranke. No, prošlog tjedna su Predsjedništvo i Glavni odbor SDP-a iskazali gotovo plebiscitarnu podršku Bernardiću. Dakle, Grbin je, objektivno, izgubio u ovom odmjeravanju snaga unutar najjače oporbene stranke. On ne negira da je Bernardić dobio podršku, ali ipak relativizira politički domet te činjenice.


– Glavni odbor je dao potporu Davoru Bernardiću, ali svakome tko je imao priliku slušati raspravu na subotnjoj sjednici jasno je da nije riječ o bjanko podršci. Naravno da priznajem odluku Glavnog odbora donijetu velikom većinom glasova, međutim nikako ne mogu prihvatiti poruke da članovi SDP-a, posebno saborski zastupnici, moraju ubuduće paziti što govore i da ne mogu imati luksuz vlastitog mišljenja.


Bernardić i njegovi najbliži suradnici u SDP-u valjda misle na to da se ne bi smjelo javno iznositi stavove o stvarima koje se tiču unutarstranačkog života. O, primjerice, politici Vlade Andreja Plenkovića vjerojatno ćete svi moći izražavati svoje mišljenje.




– Nažalost, u ovom trenutku teško je procijeniti na što se točno odnose ovakve poruke. Njihov sadržaj svakako nije u duhu slova »D« u nazivu SDP.


Ako shvate…


Osjećate li se sada poraženim? Mislite li da ste se zaletjeli i prerano, u situaciji kad vam odnos snaga u stranci nije išao na ruku, zatražili Bernardićev odlazak?


– Moj stav o načinu vođenja stranke na dlaku je isti kao prije tjedan dana. Što se toga tiče ništa se nije promijenilo. Činjenica je da sam ovaj put ostao u manjini, ali to ne znači da su me uvjerili da stvari na koje sam upozoravao nisu loše. No, ponavljam, moram poštovati odluke koje je izglasala većina. I drugo, nadam se da će i predsjednik stranke, kao i oni koji ga podržavaju, shvatiti da u vođenju SDP-a postoje problemi, da u vezi s njegovim nastupima u javnosti ima problema i da u kreiranju politika i stavova SDP-a ima problema. Ako se to shvati, onda smo korak bliže rješavanju svih tih nedostataka koje SDP danas ima.


Ako bi se u obzir uzelo samo rezultate glasovanja na sjednicama Predsjedništva i Glavnog odbora, moglo bi se zaključiti da Bernardić sada uživa možda i veću podršku u SDP-u nego što ju je Zoran Milanović imao na svojem političkom vrhuncu.


– O tome neću nagađati. Davor Bernardić evidentno ima podršku u stranci, ali jednako je tako neosporno i da u SDP-u postoji i niz kritičkih glasova, nezadovoljnih svime što sam spomenuo.


Hoće li konvencija, koja će se održati vjerojatno u prosincu, doista biti izvještajno-tematska ili će se na njoj, unatoč podršci koju je Bernardić sada dobio, ipak pokušati inicirati glasovanje o nepovjerenju predsjedniku SDP-a?


– Svaki član stranke, koji će biti delegat na konvenciji, imat će pravo predložiti otvaranje svih tema, pa tako i one o odgovornosti vodstva SDP-a. Osobno se nadam da to neće biti potrebno, jer želim se nadati da će rasprava koju smo vodili prošli tjedan uroditi plodom i dovesti do toga da ćemo konačno početi djelovati kao ozbiljna opozicijska stranka, koja kontinuirano ukazuje na sve loše što se događa u državi, od Agrokora do prijedloga Obiteljskog zakona.


DORH i povjerenstvo


Je li Agrokor ta tema koja bi mogla napraviti maksimalnu političku štetu Vladi i HDZ-u i na koju će se SDP stoga primarno fokusirati? Agrokor bi mogao dominirati hrvatskim javnim životom sve do idućih parlamentarnih izbora, kad god oni bili.


– Agrokor i način na koji Vlada upravlja poduzećima u tom koncernu svakako spadaju u najvažnije ekonomske i političke teme u Hrvatskoj. Rješavanje financijskog sloma Agrokora neće odrediti samo budućnost ove nego i nekoliko sljedećih Vlada, koje će se morati baviti popravljanjem štete koju Andrej Plenković i Martina Dalić nanose Hrvatskoj na dnevnoj bazi. U tom se kontekstu i SDP mora baviti Agrokorom i svakodnevno upozoravati na loše što se događa u tom koncernu i izlaziti s prijedlozima što bi trebalo raditi da imamo odgovornu Vladu. Međutim, Agrokor nije jedini hrvatski problem.


Jesu li kod vas sada nestale rezerve prema povezivanju osnivanja istražnog povjerenstva za Agrokor i izbora trojice ustavnih sudaca?


– Nikad nisam imao dvojbe da treba formirati to istražno povjerenstvo. To se može lako ustanoviti na osnovu mojih dosadašnjih javnih nastupa. Ja sam imao zamjerke na način donošenja odluka SDP-a o tom povjerenstvu i njihovog komuniciranja, što je nešto sasvim drugo. U Agrokoru se svašta događalo, u Agrokorovom se okruženju događalo svašta i sve je to potrebno što je moguće prije istražiti. Rad Državnog odvjetništva i rad istražnog povjerenstva su komplementarni, ne isključuju se i ne ometaju se međusobno. Za Hrvatsku i čitavu našu javnost koristan će biti rad i DORH-a i istražnog povjerenstva, u odnosu na ono što se ranije zbivalo, tako i za sprečavanje ovakvih situacija u budućnosti.