Borba za jednakost

PARADA PONOSA OBOJILA SPLIT DUGINIM BOJAMA ‘Bacajte poljupce umisto suzavce’

P. N.

Foto Miranda Cikotić / PIXSELL

Foto Miranda Cikotić / PIXSELL

Podršku je došao dati predstavnik Kerumova HGS-a Davor Grčić Gaga, što je veliko iznenađenje. Uz očekivane SDP-ovce, te predstavnike Nove lijevice, po prvi put osobnu podršku Split Prideu dali su i vijećnici stranke 'Pametno'



Split Pride ili Parada ponosa krenula je oko 18:15 sati u đir po gradu pod Marjanom, javlja portal Slobodne Dalmacije.


“Naša šarena štorija” slogan je pod kojim se danas održava sedmi Split Pride, ovo godine u potpunosti pod lokalnom organizacijom splitskih LGBT udruga “Rišpet”, “Flomaster”, “queerAnarchive” i “Bitcherin”, te brojnihvolontera.

Iako je nekoliko ulica u središtu grada bilo zatvoreno već oko 15 sati, okupljanje je započelo u Strossmayerovu parku, poznatijem kao Đardin, tek dva sata kasnije.


Uz jake snage MUP-a, kako u službenim uniformama, tako i u civilu, povorka od 200-tinjak ljudi krenula je poslije 18 sati unaprijed dogovorenom rutom preko Tomislavove, Marmontove i Rive do Pjace, gdje je i ove godine razvijena zastava duginih boja, a nastupa zagrebački “Le Zbor”.




Najveće iznenađenje ovogodišnjeg Pridea bio je predstavnik Kerumova HGS-a Davor Grčić Gaga.


– Za razliku od gradonačelnika Opare i HDZ-ovaca kojih danas tu nema, a u kampanji su tvrdili kako se oni zalažu za Split za sve, ja sam tu da podržim pravo svakog pojedinca na izbor i da se pritom ne smije loše osjećati u svom gradu – poručio je Grčić, a uz očekivane SDP-ovce, te predstavnike Nove lijevice, po prvi put osobnu podršku Split Prideu dali su i vijećnici stranke ‘Pametno’.


Nosili su se transparenti „Bacajte poljupce umisto suzavce“, „To mi je cura, a ne prijateljica“, „Ivane vrati se skuva san ti paštašutu“, „Privlači me Željka Markić seksualno“, ili „Ne plači majko ja odlazimo s njom“.