Gdje SDP-ovci vide bivšeg šefa

PANTOVČAK ILI BRUXELLES? Na Ibleru Milanovića planiraju gurnuti na izbore za EU parlament

Dražen Ciglenečki

Mora odlučiti gdje se vidi – Zoran Milanović  / Snimio Denis LOVROVIĆ

Mora odlučiti gdje se vidi – Zoran Milanović / Snimio Denis LOVROVIĆ

Nema sumnje da bi Milanović mogao animirati SDP-ove birače za izbore za Europski parlament, pa se u tom smislu Peđa Grbin zapitao »ne bi li ga zanimljivo bilo vidjeti u Bruxellesu za govornicom«



ZAGREB   Zoran Milanović dosad nije rekao da će se krajem 2019. kandidirati za predsjednika Republike, ali nije ni otklonio tu mogućnost. Dakle, u najmanju bi se ruku moglo zaključiti da on razmišlja o sudjelovanju na idućim predsjedničkim izborima. I sigurno se još dosta dugo neće znati hoće li se Milanović za dvije i pol godine zaista natjecati s Kolindom Grabar-Kitarović i ostalima.


Opcije otvorene


Međutim, u vodstvu SDP-u nemali broj ljudi smatra da bi Milanović, neovisno o mogućoj predsjedničkoj kandidaturi, trebao prvo pomoći stranci tako da u lipnju 2019. pristane biti na izbornoj listi za Europski parlament. To smo proteklih tjedana neslužbeno čuli od nekoliko visokopozicioniranih SDP-ovaca, a potpredsjednik stranke Peđa Grbin jučer je u intervjuu za N1 televiziju o tome i javno progovorio. Ocijenio je da izbori za predsjednika Republike još nisu tema, ali »možda je tema hoće li Milanović biti kandidat na izborima za Europski parlament«.


– Ne bi li ga zanimljivo bilo vidjeti u Bruxellesu za govornicom – zapitao se Grbin u spomenutom razgovoru.




Nešto kasnije ipak je malo prikočio.


– Sve  opcije su otvorene, ali prije svega Zoran Milanović mora odlučiti gdje se vidi, pa nakon njega i stranka – rekao nam je Grbin kad smo ga zamolili za pojašnjenje ideje o nastupu bivšeg premijera na europskim izborima.


Sličan je stav Arsena Bauka, predsjednika Kluba zastupnika SDP-a.


– Prisutnost na europskoj listi svakog člana stranke koji može pridonijeti našem rezultatu je dobrodošla – naglašava Bauk.


Nema sumnje da bi Milanović mogao animirati SDP-ove birače za izbore za Europski parlament, na kojima je u dva dosadašnja slučaja odaziv bio vrlo slab. A kad je tako, HDZ je u ozbiljnoj prednosti. Na europskim izborima 2013. HDZ-ova lista dobila je 32,86, a SDP-ova 32,02 posto glasova. Godinu dana kasnije HDZ je pobijedio i puno uvjerljivije, 41,42 prema 29,93 posto glasova.


Milanovićevo ime na SDP-ovoj europskoj listi vjerojatno bi u većoj mjeri privuklo birače ljevice. Ali, on, kako tvrde izvori bliski nekadašnjem predsjedniku SDP-a, uopće nije zainteresiran za izbore za Europski parlament, makar bi na njima mogao osvojiti zastupnički mandat koji bi mu jamčio mjesečnu plaću preko šest tisuća eura.


Statutarna obveza  


I neki naši sugovornici iz SDP-a misle da to ne bi bio dobar Milanovićev potez.


– Ako bi on sudjelovao na europskim izborima, gotovo da bi bio izgubljen za izbore za predsjednika Republike. Zar bi za samo šest mjeseci, i to kao europski zastupnik, išao i na te druge izbore? Time bi si Milanović umanjio šanse, a i za SDP su daleko važniji predsjednički izbori – ističe jedan član predsjedništva SDP-a.


Ni sam Peđa Grbin ne bi imao ništa protiv da Milanović bude i kandidat SDP-a za predsjednika Republike, ali ako prije toga prođe unutarstranačke predizbore.



Stvari bi se zakomplicirale ako bi Milanović odbio ići na predizbore i istaknuo kandidaturu za šefa države, a SDP organizirao predizbore koji bi iznjedrili nekog drugog kandidata. U tom bi slučaju Milanović bio isključen iz SDP-a, kao što se to 2009. dogodilo Milanu Bandiću. U takav drastičan scenarij u SDP-u ipak skoro nitko ne vjeruje.– Treba razumjeti Milanovića, on sebe zamišlja kao potencijalnog nadstranačkog kandidata za predsjednika, koji ne bi bio vezan samo za SDP. Zato mu predizbori sigurno ne bi bili prihvatljivi. Ali, ipak je glavno da Milanović prelomi i odluči nastupiti na predsjedničkim izborima, što bi za SDP bilo odlično. U toj bi situaciji Davor Bernardić pronašao bezbolan način da osigura Milanoviću podršku i bez predizbora. Ne dolazi u obzir da SDP na izborima za predsjednika Republike ima svojeg kandidata pored Milanovića – objašnjava jedan SDP-ov dužnosnik.


– SDP je 2009. uveo novinu predizbora za našeg kandidata za predsjednika Republike. Uvjeren sam da ćemo za godinu i pol do dvije to ponoviti. Ja ću to zagovarati, pa da članovi SDP-a odluče tko će biti naš kandidat za predsjednika. Ako Milanović bude htio biti kandidat i prođe predizbore, uvjeran sam da bi imao ogromne šanse za pobjedu na predsjedničkim izborima – izjavio je Grbin za N1.


Na predizborima u SDP-u 2009. Ivo Josipović pobijedio je Ljubu Jurčića i kasnije postao predsjednik Republike. No, naši izvori tvrde da Milanoviću, ako se odluči uključiti u predsjedničku utrku, ne pada na pamet sudjelovati na predizborima u SDP-u, kako bi dobio stranačku nominaciju. Međutim, ti predizbori nisu statutarna obveza i Glavni odbor SDP-a može i bez njih odlučiti podržati nekoga za predsjednika Republike.


Osim Zorana Milanovića, među socijaldemokratima se kao eventualno zainteresirane za kandidaturu za predsjednika Republike spominje još Tonina Piculu, Zlatka Komadinu i Rajka Ostojića.