Ništa od dogovora

PANTOVČAK BLOKIRAO IZBOR? Hrvatska od ponedjeljka bez Povjerenstva za sukob interesa

Dražen Ciglenečki

Jedino je moguće objašnjenje da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nastoji nekako politički blokirati imenovanje Dalije Orešković, koju je svojedobno optužila da je u privatnom ratu protiv nje



ZAGREB HDZ ipak nije uspio na vrijeme izabrati novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a sadašnjim članovima tog tijela petogodišnji mandat istječe u nedjelju.


Od ponedjeljka, dakle, Dalija Orešković i ostala četiri člana povjerenstva nemaju posao, a nitko neće preuzeti njihovu dužnost. Tako će biti barem do idućeg petka. Danas će se sastati saborski Odbor za izbor i imenovanja kako bi utvrdio listu kandidata za povjerenstvo.


Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u srijedu da će do petka Sabor glasovati o tim kandidatima, ali od toga nema ništa. U Saboru danas neće biti glasovanja niti o jednoj točki dnevnog reda, pa se i izbor predsjednika i članova ovog važnog povjerenstva odgađa najmanje za tjedan dana.




Iz ovakvog je razvoja događaja jasno da u HDZ-u postoje veliki problemi u vezi s ovim izborom, premda, kako nam je rečeno u stranci, »premijer Andrej Plenković nema ništa protiv ostanka Dalije Orešković«.


Jedino je moguće objašnjenje da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nastoji nekako politički blokirati imenovanje Dalije Orešković, koju je svojedobno optužila da je u privatnom ratu protiv nje.