Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Dugoročna prognoza

Ovog ljeta čekaju nas temperature iznad prosjeka i vrlo malo oborina

Foto Nel Pavletić / PIXSELL
Foto Nel Pavletić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 2. lipanj 2018. u 8:18 2018-06-02T08:18:33+02:00

Zadnji dani svibnja u većem dijelu Hrvatske protekli su u gotovo ljetnom ugođaju, uz vrlo tople, ponegdje i vruće dane. Bilo je toplije od prosjeka za doba godine, s temperaturom uglavnom između 25 i 31 °C.

Sezonska prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda ( DHMZ) za ljeto, odnosno lipanj, srpanj, kolovoz ove godine pokazuje da će ono biti iznadprosječno toplo, uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.

– Pozitivno odstupanje, odnosno toplije od uobičajenog, izgledno je u sva tri mjeseca u cijeloj Hrvatskoj. Također, ne može se isključiti pojava toplinskih valova, odnosno niza dana kada vrućina može loše utjecati na zdravlje. Iako se u sljedeća tri mjeseca očekuje srednja sezonska temperatura viša od prosjeka, mogući su prodori hladnog zraka, odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili nižom od uobičajene za ljeto.

Na temelju dostupnog prognostičkog materijala, bit će manje oborina nego što je uobičajeno, pri čemu će one najvjerojatnije, kao što je bilo i u svibnju, biti nejednoliko raspoređene. Za lipanj, primjerice postoji vjerojatnost za manjak oborine osobito u sjevernim kopnenim krajevima. Iako se za ljeto predviđa količina kiše manja od uobičajene, to ne znači da neće biti i kraćih kišnih epizoda ili grmljavinskih pljuskova, lokalno moguće i jače izraženih, ponegdje i s većom količinom oborine – objavio je DHMZ.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.