Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Hitni koridor

video Ovo pravilo spašava živote: HAK je objavio video koji je koristan baš svim vozačima

Foto Screenshot HAK
Foto Screenshot HAK
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2019. u 22:33 2019-07-24T22:33:35+02:00

ZAGREB Na naplatnoj postaji Lučko u Zagrebu, predstavljena je kampanja „Hitni koridor spašava život“, prilikom koje su predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog autokluba, Hrvatske vatrogasne zajednice, te Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, vozačima dijelili vodu i višejezične letke o hitnom koridoru.

Također, po uzoru na europske zemlje postavljeno je više informativnih panoa na nadvožnjacima iznad autocesta koji na jednostavan način pokazuju kako se u slučaju prolaska interventnih vozila formira Hitni koridor.

Cilj edukativne akcije je osvješćivanje javnosti o važnosti formiranja Hitnog koridora, s obzirom na činjenicu da smo u srcu turističke sezone kada se višestruko povećava promet na našim autocestama. Povećanje prometa na žalost rezultira i povećanjem broja prometnih nesreća.

U takvim situacijama važno je da vozila hitne pomoći, MUP-a ili vatrogasna navalna vozila što prije stigne do mjesta nesreće. Da bi interventna vozila brzo i sigurno stigla do mjesta nesreće te pomogli unesrećenima, a time u većini slučajeva i spasili nečiji život, potrebno je omogućiti njihov prolazak formiranjem tzv. Hitnog koridora.

Kako se formira Hitni koridor?

Hitni koridor formira se na način da se vozila koja se nalaze u desnoj traci pomaknu što više udesno, a vozila koja se nalaze u lijevoj traci što više ulijevo. Stvaranje Hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, čl. 152.

Na žalost, ovo pravilo u praksi funkcionira samo ukoliko se svi vozači pridržavaju i dopuštaju interventnim vozilima neometan prolaz do mjesta nesreće.

U cilju podizanja svijesti vozača o važnosti formiranja Hitnog koridora, HAC je ove godine pokrenuo edukativnu kampanju koju uz partnere podržavaju i ostali koncesionari autocesta u Hrvatskoj.

Koje su prednosti Hitnog koridora?

Ispred Hrvatskog autokluba, u akciji sudjeluju tehnički savjetnik Marin Morava i voditeljica Informativnog centra gđa. Irena Čačić koja je tom prilikom izjavila: „Hrvatski autoklub podržava ovu akciju promocije Hitnog koridora. Želja nam je kao institucije koja informira sve vozače o stanju i prohodnosti cesta u RH, povećati sigurnost na našim cestama.

Ova inicijativa tome doprinosi jer omogućuje bržu reakciju žurnih službi i zato rado sudjelujemo u ovakvoj akciji. Upravo naše vučne službe i mehaničari često teško dolaze do vozača koji imaju problema s vozilom, a njihovim bržim dolaskom, ubrzala bi se normalizacija prometa.

Ističem da je sigurnost svih djelatnika koji pomažu vozačima na cesti od vitalne važnosti za nesmetano odvijanje prometa".

Prednosti Hitnog koridora:

- Jasna i jednostavna pravila ponašanja vozača,

- Brz prolazak interventnih vozila do mjesta nesreće,

- Brzo pružanje pomoći unesrećenima u okviru zlatnog sata,

- Povećanje šanse za preživljavanje žrtava nesreće veće od 85% posto,

- Prepoznatljivo pravilo ponašanja kao i u drugim europskim zemljama Slovenija, Austrija, Njemačka…

- Pridržavanje obveze o formiranju Hitnog koridora za vozača je „mali pomak“ lijevo ili desno, dok je za unesrećenog koridor prema životu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.