Rezultati istraživanja

Ovo je slika ovisnosti u Hrvatskoj: Heroin sve dostupniji, kokain sve jeftiniji, do droge – za sat vremena

Vedrana Simičević

Indikativno je da je od ukupnog broja prijavljenih zbog droge, njih čak 74% imalo posla s DORH-om zbog posjedovanja droge za osobnu uporabu



ZAGREB U prošloj godini u Hrvatskoj su se 7.523 osobe liječile od ovisnosti o drogama, od čega je njih 1.170 bilo »novopridošlih«, što je nešto malo manje u odnosu na godinu prije, stoji između ostalog u izvješću koji je Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga jučer prezentirao javnosti. 


 No, od uobičajenog statističkog pregleda godišnjih podataka o liječenim i privedenim ovisnicima, donekle intrigantnijim činili su se izneseni rezultati istraživanja o dostupnosti i cijeni droga koji je prvi put u Hrvatskoj proveo tim Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta pod vodstvom dr. sc. Dalibora Doležala i to na uzorku od 620 liječenih, no i neliječenih ovisnika. Između ostalog, procijenjeno je da u Hrvatskoj trenutno ima 2.320 ovisnika koji nisu obuhvaćeni liječenjem, a samim time niti državnim statistikama. 


 Suboxon 500 kuna


Dobiveni podaci pokazali su i da je trenutno najskuplje nabaviti gram kokaina čija je prosječna cijena 648 kuna, a slijede ga heroin koji u prosjeku košta 431 kunu po gramu, te metafetamin s cijenom od 412 kuna. Za nove sintetske droge poput Spicea za gram ovisnici moraju izdvojiti 154 kune, a za mefedron 97 kuna. 




Zanimljivo da sintetski kanabinoidi i mefedron po ovom istraživanju spadaju u »dostupne droge« koje oni koji ih koriste, što je otprilike trećina ispitanika, mogu nabaviti za sat vremena, što jasno pokazuje da su ovi svjetski trendovi već odavno stigli u Hrvatsku.


Najdostupnije droge trenutno su marihuana i hašiš, a vrlo alarmantna je i činjenica da lako dostupnima na crnom tržištu ovisnici sve više navode i supstitucijsku terapiju – metadon i subuxon, koji po tableti prosječno stoje oko par desetaka kuna, no koji, poglavito suboxon, mogu sad već doseći cijenu i od nevjerojatnih 500 kuna, navodi se u istraživanju. Heroin i kokain podjednako se navode i lako i teško dostupnima. 


– Po našim podacima, trenutno je heroina u Hrvatskoj malo, a cijena mu se, recimo u Rijeci kreće i do 700 kuna po gramu. Možemo reći da je heroin poskupio, vjerojatno zato jer ga ima manje i prljaviji je. Sve prljaviji je i kokain koji je, uvjetno rečeno, tek donekle pojeftinio jer se »spustio na ulicu«. Kilo kokaina danas košta 37 tisuća eura, komentirao je Zoran Babić, načelnik Odjela kriminaliteta droga MUP-a. 


U prošloj godini ponovo je liječeno manje opijatskih ovisnika, no to stručnjake više zabrinjava, no veseli, jer bi moglo upućivati i da se manje ovisnika odaziva liječenju.  

Sve više zapljen


Policija je u prošloj godini zaplijenila duplo ili troduplo više heroina, marihuane i kokaina, a taj se trend nastavio i u prva 4 mjeseca ove godine. Prošle je godine počinjeno i 10 posto više kaznenih djela vezanih za zlouporabu i krijumčarenje droga, što je između ostalog vjerojatno utjecalo na to i da za još 24 posto naraste broj ovisnika o drogama u hrvatskim zatvorima.


Svima koji se zanimaju za prijepore oko »zloglasnog« članka 173. Kaznenog zakona koji govori o zlouporabi droga, možda će indikativno biti da je od ukupnog broja prijavljenih, njih čak 74 posto posla s DORH-om imalo zbog posjedovanja droge za osobnu uporabu, te da je opet nastavio rasti broj maloljetnika prijavljenih zbog ovih kaznenih djela.


U prošloj godini od raznih su uzroka povezanih sa zlouporabom droge umrle 152 osobe, a ono što upada u oči je da je najčešći uzrok smrti, u 38 slučajeva – predoziranje metadonom.