Za primjer

Ovih pet hrvatskih gradova i općina već je uvelo mjere za pomoć poduzetnicima i obrtnicima

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Uvode ukidanje naplate vrtića za cijelo vrijeme nekorištenja usluge, odgodu svih ovrha, odgodu plaćanja komunalne naknade za pravne subjekte i obrtnike te oslobođenje naplate javnih površina i najmova javnih prostora koji su u trajnom zakupu - sve na rok od tri mjeseca



Gradovi Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina, Sveta Nedelja te općine Pirovac i Križ uvode mjere za olakšavanje poslovanja u svrhu pomoći svojem lokalnom gospodarstvu i građanima u izvanrednoj situaciji širenja zaraze koronavirusom, priopćila je u utorak stranka Fokus.


Radi se o mjerama koje se odlukom izvršne vlasti mogu odmah uvesti, bez da se čeka njihova naknadna primjena ili je potrebno sazivanje sjednica gradskog ili općinskog vijeća, navodi se u priopćenju.


Tako već od ovog tjedna, ti gradovi i općine koje povezuje nedavno osnovana stranka Fokus, uvodi ukidanje naplate vrtića za cijelo vrijeme nekorištenja usluge, odgodu svih ovrha, odgodu plaćanja komunalne naknade za pravne subjekte i obrtnike te oslobođenje naplate javnih površina i najmova javnih prostora koji su u trajnom zakupu – sve na rok od tri mjeseca.




“Ovaj virus je opasan za zdravlje ljudi, a još opasniji za zdravlje ekonomije. Uz mjere koje će Vlada donijeti na državnoj razini, svaka jedinica lokalne samouprave mora iznaći rješenja kako pomoći svom lokalnom gospodarstvu. Ako stanu poduzetnici, tvrtke krenu propadati, a ljudi gubiti radna mjesta, onda nema više niti punjenja lokalnih proračuna iz kojih se financira infrastruktura, komunalni sustav te sav društveni i gospodarski život nekog grada ili općine.


Pritom valja birati smislene mjere koje nisu jeftini populizam ili neodgovornost koja vodi k još većim problemima”, istaknuo je Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus. Naglasio kako će taj set mjera zagovarati i drugi članovi stranke, poduzetnici i gradski vijećnici u svojim lokalnim sredinama, od Čakovca, Slatine, Karlovca, Klinča Sela do Zagreba.


Također, stranka Fokus poziva Hrvatsku udrugu gradova i Hrvatsku zajednicu općina da zajednički razmotre cjelokupnu situaciju.


“Ovo je situacija kada se ne trebamo natjecati čije su mjere bolje, već trebamo djelovati zajednički i odmah. Odgode plaćanja su samo privremene mjere, a pravo rješenje može biti jedino ukoliko se Vlada zajedno sa svim gradovima, općinama i županijama usuglasi i donesu zajednički paket mjera pomoći gospodarstvu na svim razinama koji će uključivati barem djelomične otpise dugovanja poduzetnicima i obrtnicima za plaćanja nameta koja se sada odgađaju”, naglasio je Nađi.


Izvanredne mjere u tim gradovima i općinama stupaju na snagu odmah u cilju pomoći građanima i tvrtkama u djelomičnom ublažavanju posljedica uzrokovanih izvanrednim događajima. Iste dokazuju odgovorno ponašanje i poslovanje u teškim vremenima za naše gospodarstvo i život građana, stoji u priopćenju.