Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

Ove godine se nabavlja manja količina cjepiva protiv gripe

Snimio Damir ŠKOMRLJ
Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 11. listopad 2012. u 15:55 2012-10-11T15:55:31+02:00

 Vlada je danas dala suglasnost ravnatelju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) za raspisivanje natječaja za nabavu cjepiva protiv gripe, jer je dosad bila ugovorena količina cjepiva koja je za 135.000 doza veća od potrebne

ZAGREB  Vlada je danas dala suglasnost ravnatelju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) za raspisivanje natječaja za nabavu cjepiva protiv gripe, jer je dosad bila ugovorena količina cjepiva koja je za 135.000 doza veća od potrebne.
Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je kako je Ministarstvo predložilo proizvođaču i dobavljaču da ove godine ponudi adekvatnu, tj. manju količinu cjepiva, na što on nije pristao, pa je raskinut ugovor. 
Vlada je stoga odobrila ravnatelju HZZO-a da raspiše novi natječaj u roku 15 dana za nabavu cjepiva protiv gripe planirane vrijednosti do 18,4 milijuna kuna.
Na sjednici su također podržane izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju jer je Ustavni sud  osporio nekoliko članaka toga zakona kojima se uređuje visina prihoda od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti koji osiguravajuća društva trebaju uplaćivati HZZO-u. 
Izmjenom zakona taj bi prihod umjesto dosadašnjih sedam posto iznosio četiri posto od naplaćene funkcionalne premije osiguranja.
Do tog postotka došli smo na osnovu analize razdoblja od 2009. do 2011. kojom se pokazalo da bi četiri posto u potpunosti ili bar velikim dijelom bilo razmjerno u odnosu na prave troškove za osiguranike – sudionike prometnih nesreća, rekao je Ostojić. 
Također se utvrđuje obveza osiguravajućih društava da mjesečno podnose izvješća o obračunatim i uplaćenim mjesečnim iznosima, a nadzor nad provedbom zakona ima Porezna uprava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.