Ivica Džeba

Ovaj profesor raskrinkao je cijelu priču: Evo zašto nas tjeraju na ugradnju razdjelnika

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Studija Ekonomskog instituta je pokazala da su razdjelnici i kalorimetri neisplativi, ali svejedno se ne odustaje od njihove ugradnje



RIJEKA Što će točno značiti najavljene izmjene Zakona o tržištu toplinske energije u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike zasad ne otkrivaju u potpunosti. Ono što se zna jest da se ne odustaje od nametanja ugradnje razdjelnika, premda je studija Ekonomskog instituta pokazala njihovu ekonomsku neisplativost, upozorava profesor na zagrebačkom Građevinskom fakultetu Ivica Džeba. Ne zna se tko su autori još uvijek važećeg zakona, kao i novih izmjena i dopuna, osim da na izmjenama, uz djelatnike ministarstva, rade i stručnjaci iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, kaže prof. Džeba za Jutarnji, navodeći da se sad prvi put iz ministrovih izjava moglo jasno doznati da je Institut uključen u izradu zakonskih izmjena, o čemu se u kuloarima pričalo i ranije.


Institut je izradio nacrt Analize i podloga za energetsku strategiju Republike Hrvatske – Zelenu knjigu. Džeba kaže da Zelena knjiga poptuno negira da je studija Ekonomskog institua pokazala da ugradnja razdjelnika nije isplativa, a mjerila, odnosno kalorimetri još i manje. EU direktiva kaže da nije potrebno ugrađivati individualna mjera ili razdjelnike ako se pokaže da su troškovno ne isplativi.


– Ne smije se zaboraviti da je studiju od Ekonomskog instituta naručilo upravo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u čijem resoru je i usvajanje energetske strategije Republike Hrvatske, napominje Džeba.




No, prema Zelenoj knjizi, do 2020. godine očekuje se uvođenje individualnih mjerila, odnosno kalorimetara, iz čega Džeba zaključuje da je Institut bio autor uvođenja obaveze ugradnje razdjelnika bez ikakve prethodne studije, a i sada nameće takvu odluku.


– Ako to rade po nečijoj naredbi, postavlja se pitanje po čijoj? I kakav je to onda institut ako radi materijale prema unaprijed postavljenim okvirima? Što je zapravo onda jedan takav institut? Produžena ruka MZOE, toplinarskog lobija ili nekog trećeg, pita Džeba.


Dodaje da se  želi uvesti da se fiksni dio računa za isporučenu toplinsku energiju plaća preko računa koji isporučuje upravitelj zgrade.


– Na takav način želi se povećati naplativost potraživanja toplinara, a na štetu građana koji pošteno podmiruju svoje obaveze, kaže Džeba, za Jutarnji.


Smatra da se moraju imenovati odgovorni koji za to trebaju snositi i odgovarajuće posljedice, budući da je već davno upozoravano da zakonske ne mogu raditi isti oni ljudi koji su doveli hrvatske građane u ovakvu pat poziciju.