Pravosudna rehabilitacija važnog HDZ-ovca

Ova pravosudna priča bila je priličan rulet za šefa HDZ-a: Plenković se kockao s Kalmetom i – uspio

Dražen Ciglenečki

Politička aktivacija Božidara Kalmete isplatila se Andreju Plenkoviću - izvještajni sabor HDZ-a 2018. / Foto Igor KRALJ/PIXSELL

Politička aktivacija Božidara Kalmete isplatila se Andreju Plenkoviću - izvještajni sabor HDZ-a 2018. / Foto Igor KRALJ/PIXSELL

Ako nije unaprijed znao što će se dogoditi, Plenković mora da se znojio iščekujući vijesti sa suda. Bile su dobre, Plenković, koji nije poznat kao hazarder, kockao se s Kalmetom i pobijedio



ZAGREB  Uzmimo kao činjenicu da premijer Andrej Plenković ne može utjecati na odluke pravosudnih tijela, što on često ističe. Plenković, dakle, nije znao kakva će biti presuda Božidaru Kalmeti i nije ništa poduzeo kako bi ga sud nepravomoćno oslobodio.


U tom slučaju se premijera može okarakterizirati jedino kao političkog kockara, koji je prošle godine jako riskirao imenujući Kalmetu za pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, ali mu se to isplatilo.Plenković nije htio Kalmetu na izbornoj listi HDZ-a 2016. godine, a razlog je bila njegova optužnica za korupciju. No, uspio se dogovoriti sa zadarskim gradonačelnikom da on objavi da sam odstaje od mandata u Saboru i to jedino zato da bi stalno bio uz obitelj i koncentrirao se na Zadar.

Neočekivani potez


Plenković ga je za nagradu pohvalio kao iznimno politički odgovornog jer se želi isključivo posvetiti vođenju grada. No, kad se manje od godinu dana kasnije Kalmeta htio na lokalnim izborima ponovno kandidirati za gradonačelnika, Plenković mu to nije dopustio. Mjesecima je trajalo to natezanje jer se Kalmeta nije dao. Ali, naposljetku ga je Plenković uspio slomiti i HDZ-ov je kandidat bio Branko Dukić.


Bila je to poruka javnosti da premijer ozbiljno misli kad govori da njegov HDZ nema veze ni sa kakvom korupcijom. Premda je Kalmeta u tom trenutku i dalje bio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, činilo se da mu se politička karijera bliži kraju. Plenković, međutim, u ljeto prošle godine povlači neočekivani potez. Unatoč tome što se Kalmeti sudilo, on ga postavlja za pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića, koji je objasnio da nije potrebno da ovaj bude u političkoj izolaciji i da do pravomoćne presude može obavljati novu dužnost.


Gorljiva obrana




No, bilo je odmah jasno da bi pritisak na Plenkovića u slučaju i nepravomoćne presude Kalmeti bio snažan i da bi ga uslijed toga smijenio. Pa ipak, Plenković je politički rehabilitirao Kalmetu, koji mu je postao bitan saveznik. Na sjednicama Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Kalmeta je gorljivo branio Plenkovićevu politiku, od Istanbulske konvencije do saveza s Miloradom Pupovcem.


Jučer je premijerova odluka o vraćanju Kalmete u vrh HDZ-a bila na vagi. Ako nije unaprijed, još prije godinu dana, znao što će se dogoditi, Plenković mora da se znojio iščekujući vijesti sa zagrebačkog Županijskog suda. Bile su dobre, Plenković, koji nije poznat kao politički hazarder, kockao se s Kalmetom i pobijedio.