Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
20. siječnja 2020.
A gdje su građani?

Ova analiza poreznih davanja jasno pokazuje zašto Hrvati žive lošije od ostatka Europe

Foto: M. ANIČIĆ
Foto: M. ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. srpanj 2019. u 19:17 2019-07-28T19:17:37+02:00

Dok se Vlada ugleda u konkurenciju kad je u pitanju poboljšanje uvjeta u turizmu to isto ne čini kad je riječ o uslugama koje koriste njezini građani.

ZAGREB - Prijedlog da se stopa PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu snizi s 25 posto na 13 posto i ugostiteljske udruge i članovi Vlade argumentiraju time da Hrvatska mora u turizmu imati barem približno slične pozicije kao i konkurentske zemlje poput Italije, Španjolske, Portugala ili Francuske. Sve te spomenute države doista na restorana i katering imaju snižene stope PDV-a, ali zanimljivo je da su niže stope imale i prije dvije i pol godine kad je Hrvatska stopu na hranu u ugostiteljstvu podizala s 13 na 25 posto i nitko od njih u tako kratkom vremenu nije tako drastično podizao po spuštao stopu na uslugu spremna i usluživanja hrane.

Hrvatska će se sa stopom od 13 posto izjednačiti s Portugalom, dok primjerice Španjolska i Italija imaju stopu od deset posto, a Francuska naplaćuje dvije različite stope od pet i pol i deset posto. Dvije države u koje u zimskim mjesecima Hrvati idu na skijanje i koje imaju značajnu zaradu od turizma također imaju sniženu stopu, Slovenija 9,5 posto a Austrija deset posto. Grčka čiji oporavak, među ostalima, prijeti hrvatskom turizmu, kako upozoravaju djelatnici iz tog sektora, ima stopu od 24 posto. Sve te zemlje imaju i nižu opću stopu, a Hrvatska će se dogodine kad će opća stopa biti 24 posto izjednačiti s Grčkom.

​Rasterećenje građana

​No, dok se Vlada ugleda u konkurenciju kad je u pitanju poboljšanje uvjeta u turizmu to isto ne čini kad je riječ o uslugama koje koriste njezini građani. Konkurentske zemlje odavno su išle na nižu stopu PDV-a u turizmu, ali su oslobodili poreznog tereta i svoje građane kad su u pitanju neke važne robe i usluge.

Hrvati PDV na hranu plaćaju po sniženim stopama od pet i 13 posto, kad je riječ o kruhu, mlijeku, svježem meso, povrću i voću, ali Talijani imaju na te namirnice znatno niže stope poreza - četiri, pet i deset posto. Španjolci na svu hranu plaćaju PDV po stopama od četiri i deset posto, Francuzi imaju čak četiri stope, i to 2,1 posto, 5,5 posto, deset posto i 20 posto. Portugalci imaju tri stope kao i Hrvati, ali one su niže nego u Hrvatskoj i iznose pet, osam i 23 posto. Slovenci i Austrijanci imaju samo jednu i to sniženu stopu na hranu. U Sloveniji je ona 9,5 posto, a u Austriji deset posto.

Tako je primjerice i s opskrbom vode. Iako Hrvatska ima sniženu stopu na opskrbu vodom iz javnih sustava, sve države koje smo uspoređivali u ovom tekstu imaju niže stope od Hrvatske. U Francuskoj je ona 5,5 posto, U Sloveniji primjerice 9,5 posto, u Austriji, Španjolskoj i Italiji deset posto, a u Portugalu šest posto.

Hrvatske bi vlasti, osim toga, možda mogle posegnuti za još kojim rješenjima iz turističke konkurencije, a koja su osmišljena da olakšaju život domaćim građanima, a ne samo da privuku turiste iz inozemstva.

Lakši život

U Hrvatskoj se, primjerice, nikada nije vodila velika rasprava oko toga kako olakšati život onima koji za svoje najbliže bilo da je riječ o djeci, starima i nemoćnima ili osobama s invaliditetom trebaju tuđu pomoć.

Jedni korak u prepoznavanju problema, barem kad su u pitanju starije osobe, je program »Zaželi« koji se financira iz fondova Europske unije i tako se plaćaju njegovateljice, žene srednje životne dobi za pomoć starijim osobama nekoliko sati tjedno ili dnevno.

No, na uslugu njege u kući bilo da je riječ o djeci, starijima ili invalidima u Hrvatskoj se plaća porez od 25 posto. U zemljama na koje se Vlada pozivala kad je spuštala PDV u ugostiteljstvu te su stope znatno niže. U Italiji je ta usluga izuzeta od plaćanja poreza, u Francuskoj se plaća PDV po stopi od 5,5 ili deset posto, u Portugalu šest posto, Španjolska ima dvije stope, ovisno o usluzi od četiri i 21 posto, a u Sloveniji se naplaćuje snižena stopa od 9,5 posto. S obzirom na to da Hrvatska postaje sve starija možda je vrijeme da Vlada razmisli o tome da građanima učini pristupačnijom i ovu uslugu.

Domaće stanovništvo u turistički konkurentnim zemljama, ali i susjednoj Sloveniji plaća i nižu stopu PDV-a kad su u pitanju popravci i renoviranje stanova i kuća u kojima žive. Francuzi, ovisno o usluzi i materijalu, imaju stope od pet, deset i 20 posto, Talijani i Španjolci stopu deset posto, Portugalci šest posto, a Slovenci 9,5 posto.

U petom krugu poreznih rasterećenja, ako ih ikada bude, Vlada bi, eto, mogla razmisliti i o ovim opcijama.

Usporedba Hrvatske i konkurentskih zemalja

PDV na hranu

Hrvatska - 5% i 13% (kruh, mlijeko, svježe meso, povrće i voće)
Italija - 4%, 5% i 10% (na svu hranu)
Španjolska - 4% i 10% (na svu hranu)
Francuska - 2,1%, 5,5%, 10% i 20% (na svu hranu)
Portugal - 5%, 8% i 23% (na svu hranu)
Slovenija - 9,5% (na svu hranu)
Austrija - 10% (na svu hranu)

PDV na opskrbu vodom

Hrvatska - 13% (opskrba iz javnih sustava)
Francuska - 5,5%
Slovenija - 9,5%
Austrija - 10%
Italija - 10%
Španjolska - 10%
Portugal - 6%

PDV na usluge kućne njege

Hrvatska - 25%
Francuska - 5,5% i 10%
Italija - 0%
Slovenija - 9,5%
Portugal - 6%
Španjolska - 4% i 21%

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.