Nepromišljeni postupci i izjave ne dolikuju javnim osobama

Otvoreno pismo prof. povijesti Nikole Antića Karamarku i Grabar-Kitarović : Ostavite povijest struci, tako vam Bog pomogao

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Predlažem vam imena trgova i ulica, i bista ostavite na miru, povijest ostavite struci, a vi imate se čime baviti, tako vam Bog pomogao, jer kako meni izgleda vi biste mijenjali i ime Trga bana Jelačića, kada bi u njegovoj biografiji pročitali da je od 1837. do 1841. godine bio »četnik« (tada vojnički čin)



Uvažena gospoda, povod mojem javljanju su vaši nepromišljeni postupci i izjave, koje ne dolikuju javnim osobama, vašeg nivoa, obrazovanja i položaja u društvu.


Gospodin Karamarko se javno predstavio kao profesor povijesti, koji sebe veliča slijedeći Tuđmana, da bi Tita nazvao »najobičnijim krvnikom hrvatskog naroda« (Imotski, povodom 25. obljetnice stranke), ni sam nije svijestan koliku štetu nanosi ugledu svom idolu dr. Franji Tuđmanu, povjesničaru koji za sebe kaže »Hrvatska povijest je moja povijest«.


 Za čudo pridružuje mu se i novoizabrana, i sada aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kojoj je prvi radni dan zasmetala Titova bista. Očito, i jedan i drugi, poneseni slavom trijumfa osjetili su neka druga strujanja u političkim vodama, koriste dva pokojna »velika Hrvata« za svoj politički prestiž.




 Ja nisam član niti jedne političke stranke, niti udruge. Politički sam analfabet, ali sam uspio spasiti od »lomače« dragu uspomenu pod naslovom »Ljudi iz 1971. prekinuta šutnja« u kojoj većina disidenata toga doba govore o sebi, sa odobravanjem objave istog, jedan od njih je i dr. Franjo Tuđman, koji među ostalima govori i o Titu.


 Dr. Franjo Tuđman je u Zagrebu 27. listopada i 10. studenoga 1989. za »Polet 415. i 416., knjiga je tiskana travnja 1990. u Zagrebu izdiktirao u pero Mate Bašića i Ivice Buljana sljedeće:


 »Ja sam se opredijelio za marksistički pokret, na temelju marksističkog opredjeljenja, i općih procjena da će fašizam biti poražen te da će NDH doživjeti poraz nije bilo dvojbe nego se opredijeliti za pokret kojem je na čelu stajala komunistička stranka…«


 »Kako sam 1941. imao 19 godina, bio sam jedan od najmlađih aktivnih sudionika toga pokreta, na crti hrvatskih marksista od dvadesetih godina ovog stoljeća. Taj put slijedio sam do dana današnjega«.


 »Tito nikada nije postao provodnikom velikosrpske politike…«


 »Tito nije bio čovjek koji je težio, niti koji je naređivao umorstva, ili poticao na njih, niti je radio ono što znamo da se događalo u Sovjetskom Savezu u gulazima…«


 »Imao je hrabrosti, odvažnosti i državničke dalekovidnosti da se suprotstavi Staljinu u ono doba kad je pred Staljinom klečala čitava Istočna Evropa…«


 »U okvirima svojega vremena, Tito je bio veliki političar u okviru komunističkog pokreta, jedan od onih koji je marksističku doktrinu znao upotrijebiti na stvaralački način u jugoslavenskim prilikama«. 

»Tito je bio odgovor na izazove svog vremena, a danas poslije njegove smrti mnogi pokazuju da nisu čak niti na njegovoj razini…« (ovdje se treba zamisliti, političari oprez. op.a).


 »Ja sam hrvatski čovjek, marksist, i revolucionar, povjesničar….«


 »Mislim da sam intelektualac, a što sam Hrvat, dalo je za prvo da me nazivaju nacionalistom onima koji iz povijesti nisu ništa shvatili…«


 Gospodo, profesore Karamarko i predsjednice Grabar-Kitarović ukoliko je ovo prednje točno vi niste u pravu i zato obuzdajte svoje strasti, nitko vas nije ovlastio da izvrćete povijest. Dr. Franjo Tuđman je ovo izjavio kada je bio član HDZ-a i ja mu vjerujem, on svoj manifest završava ovako:


 »Osobno, moj povratak u politiku s HDZ-om nije odraz moje sklonosti prema političkom životu. Ja rukopisa imam sasvim dovoljno. Objavljenih i neobjavljenih«.


 Predlažem vam imena trgova i ulica, i bista ostavite na miru, povijest ostavite struci, a vi imate se čime baviti, tako vam Bog pomogao, jer kako meni izgleda vi biste mijenjali i ime Trga bana Jelačića, kada bi u njegovoj biografiji pročitali da je od 1837. do 1841. godine bio »četnik« (tada vojnički čin).


 Zahvaljujem na uvrštenju. Bilježim se s poštovanjem, Nikola Antić, Selce.