Prijepori oko NO HRT-a

Otvoreno pismo Miroslava Grgića: ‘Nikad nisam bio u sukobu sa zakonom’

Hina



Saborska rasprava o prijedlogu Odbora za informiranje da se za članove Nadzornog odbora HRT-a imenuju Mladen Čutura, Morana Paliković Gruden, Maja Martinović i Edvard Kuštek izazvala je u četvrtak buru u sabornici.


Poglavito su se koplja lomila oko činjenice da ovakvim odabirom po prvi put u ovom tijelu ne bi bilo predstavnika opozicije. Zapelo je na imenu Miroslava Grgića, jednog od članova bivšeg saziva Nadzornog odbora HRT-a. Njega HDZ ne želi i njegovo ime često se jučer spominjalo od strane HDZ-ovih zastupnika.


Grgić se jutros oglasio otvorenim pismom adresiravši ga na predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića. Pismo donosimo u cijelosti, uz napomenu da je lako moguće da NO HRT ni nakon pola godine ne bude izabran nakon što je Milorad Pupovac najavio da neće dati podršku predloženom satavu NO HRT-a.




“Otvoreno pismo predsjedniku kluba zastupnika HDZ-a 9. saziva Hrvatskoga sabora


Poštovani gospodine Bačić,


moje je ime Miroslav Grgić i ja sam onaj “čije ime ne spominjete”, pa ni onda kada tijekom rasprave u Saboru u mene upirete prstom, prikazujući me kao osobu koja je kršila Zakon o HRT-u i koju su zbog toga, prema Vašim riječima, opominjali sudovi i tko zna koliko drugih državnih tijela.


Postoji još jedan lik “čije se ime ne spominje”, onaj iz romana o Harryju Potteru, zli čarobnjak Lord Voldemortom, zbog čega sam uvjeren da ste ipak mislili na mene, a ne na zlog Lorda. Naime, u meni nema ni trunke zla, a oni koji me poznaju kažu da sam dobra osoba, blagog karaktera, uvijek spremna pomoći u nevolji.


Nikada nisam bio u sukobu sa zakonom i nemam niti jedne mrlje u svojoj karijeri. Svoju dužnost u bivšem sazivu NO HRT-a obnašao sam časno, poštujući zakonske propise i uvijek s istim ciljem – zaštitom javnog interesa i javnog novca, a sada sam zbog toga suočen s teškim političkim optužbama, javno izgovorenim za saborskom govornicom, kojima ste oklevetali mene i sve moje kolege iz bivšeg saziva NO HRT-a te povrijedili naš ugled i čast.


Poštovani gospodine Bačić, nitko od nas članova bivšeg saziva NO HRT-a, nije prekršio niti jednu odredbu Zakona o HRT-u.


U situaciji kada je zbog isteka mandata tadašnjeg v.d. glavnog ravnatelja HRT-a te zbog samoraspuštanja Hrvatskoga sabora bilo izgledno da će HRT ostati bez odgovorne osobe i zakonskog zastupnika, zatražili smo od Trgovačkog suda Zagrebu, da Sud, a ne NO HRT-a imenuje privremenog upravitelja u izvanparničnom postupku, upravo sukladno zakonskim propisima i našoj zakonskoj obvezi da pažnjom dobrog gospodara osiguramo upravljanje sredstvima HRT-a. To je od Suda mogla zatražiti bilo koja druga osoba koja ima pravni interes, ali je logično bilo da to zatraži nadležno tijelo HRT-a, u ovom slučaju NO HRT-a. To je bila naša zakonska obveza, a ne naše kršenje Zakona o HRT-u.


Na kraju, molim Vas, oduprite se pokušajima ponovnog uvođenja partijskih sudova, koji će javno i bezrazložno optuživati nevine ljude, kao što ste to jučer učinili Vi, ispred Kluba zastupnika HDZ-a.


S poštovanjem, Miroslav Grgić”