Štetni zakoni

Otvoreno pismo: Čak 15.000 inženjera se pobunilo protiv državnog tajnika Uhlira

Hina

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Foto Marko Prpić / PIXSELL



Čak 15.000 inženjera građevine, arhitekture, strojarstva i elektrotehnike poslalo je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga upozoravaju na štetne izmjene dvaju zakona u sektoru graditeljstva, piše u utorak Večernji list.


Inženjeri upozoravaju i da je jedan od ključnih kreatora tih izmjena HNS-ov državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir, koji je sedam puta prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, ponovno u mogućem sukobu interesa.


Naime, prijavljen je da koristi javnu dužnost za osobni probitak, odnosno da bi zaštitio interese privatne udruge – Hrvatske udruge za upravljanje projektima kojoj pogoduju navedena zakonska rješenja. Ističu i da će predložene izmjene srozati Hrvatsku na Doing Business ljestvici u sektoru graditeljstva, i to u dijelu koji se tiče kvalitete gradnje, navodi dnevnik.




Uhlir je, tvrdi se u prijavi Povjerenstvu, u Nadzornom odboru HUUP-a obnašao dužnost od 2015. do 2018. godine, a udruga je jedna od dvije institucije ovlaštene izdati licenciju međunarodno priznate ovjere osposobljenosti voditeljima projekata u graditeljstvu, bez koje ne mogu raditi.


Te se licencije naplaćuju od 3750 kuna do 15 tisuća kuna, ovisno o razini složenosti poslova za koje se izdaje. Dodatno se licencije svake četiri godine moraju produljivati uz niže troškove. Budući da je zakonom propisana obveza licenciranja ta bi udruga ukidanjem te obveze izgubila svrhu postojanja, a time i novac koji ubire.


Zato u inženjerskim krugovima tvrde da Uhlir štiti tu udrugu te je na drugim mjestima potražio prostor za rezanje administrativnih troškova u svom sektoru.


Sam Uhlir odbacuje takve tvrdnje pa ističe da nema nikakva pogodovanja »jednoj udruzi kada u Hrvatskoj djeluju dvije međunarodno priznate i brojne visokoškolske ustanove koje omogućavaju edukaciju i stjecanje uvjeta za obavljanje poslova voditelja projekta«.


Cijela buna inženjera zapravo je potaknuta izmjenom zakona koji ide u zadnje čitanje u srijedu, a po kojoj voditelji građenja više ne bi morali biti članovi Hrvatske komore građevinskih inženjera. Time bi Komora izgubila oko 5500 članova koji su godišnje plaćali 1800 kuna članarine pa su u resornom ministarstvu isticali da ukidanjem te obveze rasterećuju gospodarstvo za 10 milijuna kuna, koje zapravo gubi Komora, donosi Večernji list.