Nevolje ministra financija

Otvorena je sezona rušenja proračunskih limita: Ministru Mariću računicu mrse i kolege u Vladi

Jagoda Marić

Vruća jesen dočekala Vladu sa zahtjevima osiromašenih učitelja i medicinskih sestara / Foto Sanjin STRUKIĆ/PIXSELL

Vruća jesen dočekala Vladu sa zahtjevima osiromašenih učitelja i medicinskih sestara / Foto Sanjin STRUKIĆ/PIXSELL

U kakvom se ozračju pregovara, govori izjava ministra Marića da nakon svakog sastanka onaj tko nije dobio željeno najavljuje kako će se odseliti iz Hrvatske



ZAGREB Prijetnja štrajkom i podrška resorne ministrice Blaženke Divjak na kraju će gotovo sigurno sindikatima zaposlenih u osnovnim i srednjim školama donijeti veće plaće, pitanje je samo hoće li one biti po modelu koji su i ministrica i sindikati tražili, no sigurno će biti veći od onoga što je Vlada u zadnjim razgovorima bila spremna ponuditi.


Vlada to povećanje nije predvidjela u proračunu, kao ni nedavno povećanje plaća u zdravstvu, ali je potpuno jasno da je s povećanjem plaća sestrama i liječnicima otvorena sezona u kojoj se ruše proračunski limiti i koja će donijeti veće plaće svima koji su dovoljno brojni da pritisnu Vladu i koji imaju resornog ministra voljnog sudjelovati u tome.


U kakvom se ozračju trenutno pregovara možda najbolje govori jučerašnja izjava ministra financija Zdravka Marića koji se gotovo pa jadao novinarima prije sjednice Vlade, te se žalio da nakon svakog sastanka na kojem se o nečemu pregovara, onaj tko nije dobio željeno najavljuje kako će se odseliti iz Hrvatske, kako neće investirati u Hrvatsku ili za nešto neće dići ruku u Saboru.




Na pitanje novinara tko prijeti da za nešto neće dići ruku u Saboru, ministar je odgovorio da se to tako baš i ne događa, ali da je javno ozračje takvo da svi odmah nečim prijete. U takvoj atmosferi teško da će Vlada odbiti prosvjetare i rješenje za zadržavanje proračunskih okvira na kraju će možda biti jedino u tome da se odustane od snižavanja opće stope PDV-a sa 25 na 24 posto.


Dodatni zahtjevi sindikata zdravstva i školstva nisu predviđeni u državnom proračunu, traže se uštede - Zdravko Marić / Foto Patrik MAČEK/PIXSELL


Dodatni zahtjevi sindikata zdravstva i školstva nisu predviđeni u državnom proračunu, traže se uštede – Zdravko Marić / Foto Patrik MAČEK/PIXSELL



Jesu li korektni?


I dok ministar financija apelira da se Vlada, kao i protekle tri godine, drži zacrtanog cilja u konsolidaciji javnih financija, planove mu sa sindikalistima vrlo otvoreno nastoje srušiti kolege. Iako je Marić jučer nastojao izbjeći komentirati konkretan slučaj ministrice Divjak, koja i na Facebooku izražava nezadovoljstvo što prosvjetari nisu dobili veće plaće, ali i slučaj ministra zdravstva Milana Kujundžića koji nakon većih plaća za svoj resor traži dodatni novac, njegov istup jučer pred Vladom sugerira da ostaje sve usamljeniji u obrani proračunskih planova.


Zahtjevi prosvjetara vjerojatno nisu jedini koji će se u posljednji trenutak ugurati u proračun za ovu i sljedeću godinu. U redu već čekaju policajci, pravosudni policajci i ostali državni službenici. Ministar otkriva da i on dobiva upite od službenika u carinskoj upravi hoće li se i on kao resorni ministar zauzeti za njih.


– Imamo sastanak sa sindikatima državnih službi. Žao mi je da uvijek ispada kako se oni ne bore za svoje ljude i dajem im podršku, legitimno je pravo da se bore za policajce ili zatvorske čuvare, za službenike. Jučer sam dobio nekoliko pitanja iz carinske službe, ljudi me pitaju: Ministre hoćete li se i vi boriti za nas, naravno da brinem o njima, ali trebaju svi voditi računa o tome koliko imamo novca na raspolaganju. Bilo bi bolje da se interno dogovorimo, s obzirom na mogućnosti i sredstva kojima raspolažemo, kazao je Marić. Novinari su ga pitali znači li to da njegovi kolege, posebice ministrica Divjak i ministar Kujundžić nisu korektni, na što je odgovorio da to nije rekao.



Nije ministar financija suočen samo sa zahtjevima za povećanje plaća, nego se nakon sastanka ministra Kujundžića i župana oko dugova bolnica moglo čuti i to da bi najbolje bilo da se tri do četiri milijarde kuna koje nedostaju u zdravstvu svake godine, namire iz općih poreza.– Koliko god date zdravstvu, nikada dovoljno. Imamo koliko imamo i Hrvatskoj treba odgovorno vođenje javnih financija, rekao je Marić. Podsjetio je da je 2017. godine, bez povećanja javnoga duga, zdravstvo dobilo milijardu i pol dodatnog novca, 2018. dobilo je 500 milijuna, a od ove godine dobivaju dodatno jedan postotni bod zdravstvenog doprinosa, što je oko milijardu i pol kuna.


Ljudski odnosi


– Nikada nisam preko javnosti kritizirao kolege ili im slao poruke i to neću činiti ni ubuduće. Ne volim to zbog profesionalnih, a još više ljudskih odnosa. Samo kažem da ovo što se meni događa stoički prihvaćam i primam. Bilo bi bolje da se interno dogovaramo, kazao je ministar. Ponovio je da dodatni zahtjevi sindikata zdravstva i školstva nisu predviđeni u državnom proračunu i otkrio da se traže uštede na nekim stavkama rashoda, kako bi osigurali ta sredstva, ali i to da postoji nekoliko ministarstava koja nemaju sredstva ni za predviđeno povećanje osnovice od tri posto.


Marićeve nevolje, ali i činjenicu da nije sretan da ga kolege javno prozivaju, nisu osobito impresionirale njegovu kolegicu Divjak koja je prilično mirno, čak i nonšalantno, prije sjednice Vlade poručila da treba brinuti o rješenjima, a ne o odnosima među političarima.


– Ljude ove države ne zanimaju odnosi među drugim ljudima, a pogotovo odnosi među političarima, odgovorila je ministrica na pitanje pritišće li javno Vladu, čiji je član i je li to korektno. Ministrica je pri tome izgledala prilično opušteno, pa bi se moglo zaključiti i da je blizu toga da za svoj resor izbori dodatno povećanje plaća.


Blaženka Divjak / Foto Nikola ČUTUK/PIXSELL


Blaženka Divjak / Foto Nikola ČUTUK/PIXSELL