Nitko ne zna je li nekretnina ponuđena državi

Otočić na Plitvicama prodaje se već tri godine

Ladislav Tomičić

Prodaja je oglašena na stranici Private Islands online, a vlasnik za otok i parcelu u blizini traži 350 tisuća eura. Kako se na otoku ništa ne može graditi, vlasnik je zainteresiranima ponudio i ovu opciju: »Direktor Nacionalnog parka Plitvice u zamjenu za ove parcele ponudio nam je druge nekretnine pa možete odabrati zemljište na rubu Nacionalnog parka, gdje biste mogli izgraditi i kuću za odmor.«



ZAGREB Već treću godinu na međunarodnom tržištu nekretninama oglašava se prodaja otoka koji se nalazi u sastavu Nacionalnog parka Plitvička Jezera, točnije usred najvećeg plitvičkog jezera Kozjak.


Uz otok, u ponudi stoji još jedan komad zemlje u njegovoj blizini, koji se također nalazi u sastavu Nacionalnog parka. Prodaja je oglašena na stranici Private Islands online, a vlasnik za otok i parcelu u blizini traži 350 tisuća eura. Kako se na otoku ništa ne može graditi, vlasnik je zainteresiranima ponudio i ovu opciju: »Direktor Nacionalnog parka Plitvice u zamjenu za ove parcele ponudio nam je druge nekretnine pa možete odabrati zemljište na rubu Nacionalnog parka, gdje biste mogli izgraditi i kuću za odmor.«


O ovom oglasu informirali smo ravnateljicu Nacionalnog parka Plitvice Lidiju Bertović. Tražili smo odgovor na pitanje je li otok najprije ponuđen na prodaju državi, odnosno je li vlasniku uistinu nuđena zamjenska nekretnina. 


Ne zna se tko je vlasnik?!




– Uprava NP Plitvička jezera i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zasad raspolažu  podacima da je otočić u jezeru Kozjak uknjižen kao privatno vlasništvo i da je prodaja na stranici Private Islands Online oglašena u 2011. godini. U ovom trenutku provjeravamo još dva ključna podatka, koja su nam potrebna za donošenje odluke o daljnjim koracima koje ćemo poduzeti, stoji u odgovoru Uprave Plitvica. 


U zemljišnim knjigama u Korenici i kroz gruntovnicu Uprava Nacionalnog parka sad želi utvrditi tko su vlasnici, strane ili domaće fizičke osobe. Pri stavljaju u prodaju nekretnine u zaštićenom području, navode s Plitvica, »vlasnik je dužan ponuditi pravo prvokupa u korist države, županije i općine«. 


Zamjenska nekretnina


– Provjeravamo jesu li vlasnici kod pokretanja prodaje poštovali zakonsku proceduru. Budući da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ustrojeno 22. prosinca 2011. godine te da u periodu postojanja Ministarstva nije zaprimljena takva ponuda, provjeravamo je li takav zahtjev upućen ranije Ministarstvu kulture u čijem je sastavu bila Uprava za zaštitu prirode. Pri odluci o daljnjim koracima vodit ćemo se propisanim zakonskim okvirom pri čemu je najvažnije da  strane fizičke ili pravne osobe ne mogu stjecati pravo vlasništva nad nekretninama u Nacionalnom parku te da su privatni vlasnici prilikom stavljanja u prodaju nekretnine unutar zaštićenog područja dužni ponuditi pravo prvokupa u korist države, županije i općine, stoji u odgovoru Uprave Nacionalnog parka.


Odgovor na pitanje o nuđenju zamjenske nekretnine nismo dobili.