Sabor nije uspio blokirati prijedloge EK

Otoci i turizam – novi argument protiv strogih EU pravila o odlaganju otpada

Irena Frlan Gašparović

Nova pravila ne uzimaju u obzir zemljopisne razlike među članicama, odnosno velik broj otoka, ali niti utjecaj turizma na količine otpada, tvrdi Hrvatska



ZAGREB Hrvatski sabor nije uspio pridobiti na svoju stranu dovoljan broj europskih parlamenata da bi, skupa s njima, barem privremeno blokirao prijedlog Europske komisije da se drastično postrože pravila odlaganja otpada u Europskoj uniji.


  Komisija je predložila da se u EU do 2030. godine mora reciklirati najmanje 70 posto komunalnog i 80 posto ambalažnog otpada, da se od 2025. godine potpuno zabrani odlaganje otpada koji se može reciklirati, poput stakla ili papira, te da se u narednih desetak godina otpad od hrane smanji za trećinu. Po prvi puta otkad je Hrvatska članica Europske unije, Sabor je, putem Odbora za europske poslove, na taj prijedlog reagirao tzv. obrazloženim mišljenjem.


Za blokiranje prijedloga Komisije bila je potrebna ista reakcija iz ukupno deset nacionalnih parlamenata. Tada bi se aktivirao »žuti karton«, a Komisija bi morala svoje prijedloge ili izmijeniti ili ih zadržati, ali dodatno argumentirati. No, stigla su još samo tri obrazložena mišljenja, iz Češke, Austrije i s Malte. Potvrdio nam je to predsjednik saborskog Odbora za europske poslove, SDP-ovac Daniel Mondekar.




  – Nismo nezadovoljni. Zadovoljni smo što smo ukazali da postoji problem jer se ovim prijedlozima mijenja i ono što je Hrvatska dogovorila s EU-om u pristupnom ugovoru. Siguran sam da će se o ovom Komisijinom dokumentu još žestoko politički raspravljati, kazao nam je Mondekar. On je uvjeren da će prijedlozi Komisije ipak, nakon rasprave među državama članicama i unutar Europskog parlamenta, biti značajnije promijenjeni.


  O prijedlozima za uređenje sustava gospodarenjem otpadom na razini EU-a ponovno su raspravljali i nadležni ministri krajem listopada. Hrvatska je na tom sastanku izvukla i novi argument protiv pooštravanja pravila za odlaganje otpada – turizam.


Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u raspravi je istaknuo da prijedlog ne uzima u obzir zemljopisne različitosti država članica, u slučaju Hrvatske velik broj otoka, ali niti strukturu gospodarstva, uključujući i utjecaj turizma na povećanje količine otpada. Predsjedniku saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode HDZ-ovcu Branku Bačiću argument o turizmu nije sasvim jasan.


  – Što se tiče utjecaja turizma, ne vidim direktnu vezu turizma s problemima u organizaciji sustava gospodarenja otpadom. No, zemljopisna različitost je doista problem, pogotovo kad treba sustav organizirati na otocima, ističe Bačić. Ono što Bačića još više brine, jest što Hrvatska, kad je u pitanju otpad, »već sad kasni« u ispunjavanju obveza iz pristupnog ugovora.


  – Zato smatram da ćemo teško ispuniti tako rigorozne ciljeve kakve sada predlaže Komisija, zaključuje Bačić.


  Kako se može doznati, još neke članice, poput Mađarske, Poljske i Rumunjske, smatraju Komisijine prijedloge preambicioznima. Zemlje kao što su Danska i Francuska podržavaju prijedlog, dok se Belgija i Švedska, navodno, zalažu za još ambicioznije ciljeve.