Novi momenti

Otkrivamo vladine argumente: Jedan od arbitara u sporu s MOL-om bio je u sukobu interesa

Jagoda Marić

Premijer Andrej Plenković, Foto: D. LOVROVIĆ

Premijer Andrej Plenković, Foto: D. LOVROVIĆ

U Vladi nismo uspjeli doznati o kojem je arbitru riječ. Tvrdi se da je Hrvatskoj bilo povrijeđeno pravo na saslušanje, a sud je odbio izvesti dokaze o zaposleniku MOL-a



ZAGREB Hrvatska je jučer, što je prema Vladinom tumačenju bio posljednji dan kad je to mogla učiniti, podnijela Saveznom sudu Švicarske tužbu za poništaj arbitražnog pravorijeka iz Ženeve u sporu kojeg je država vodila protiv MOL-a. Potvrđeno nam je to iz Vlade uz dodatno objašnjenje »da se tužba za poništaj odluke Arbitražnog suda, u skladu sa švicarskim pravom, može se podnijeti samo iz proceduralnih razloga, te nije moguće pobijati utvrđeno činjenično stanje ili primjenu materijalnog prava iz arbitražnog postupka«.


No, zanimljivi su glavni razlozi na temelju kojih je Vlada zatražila poništenje odluke arbitraže, pa se tako ističe da arbitražni sud nije bio pravilno sastavljen budući da je jedan od arbitražnih sudaca bio u sukobu interesa, a »što nije prijavljeno ni Hrvatskoj, ni ostalim članovima Arbitražnog suda niti Stalnom arbitražnom sudištu koje je administriralo arbitražni postupak«. U Vladi nismo uspjeli doznati o kojem je arbitru riječ.


Tvrdi se i da je Hrvatskoj bilo povrijeđeno pravo na saslušanje jer Arbitražni sud nije uzeo u obzir argumente Hrvatske koji se odnose na vjerodostojnost i težinu određenih dokaza na koje se Hrvatska pozivala, ali se ne navodi o kojim je dokazima riječ.




Uz to pravo na saslušanje je prema tvrdnjama Hrvatske strane povrijeđeno i zato što je Arbitražni sud odbio izvesti određene dokaze koji utvrđuju »da je zaposlenik MOL-a bio posredni suvlasnik jednog od ciparskih društava koje je isplatilo novac, za koji Hrvatska smatra da je predstavljalo mito«.


Hrvatsku u postupku zastupa dr. sc. Bernhard Berger iz odvjetničkog društva Kellerhals Carrard. U Vladi ističu da sada nije moguće precizno procijeniti koliko će postupak trajati, ali dodaju da je prosječno trajanje ovakvog postupka u Švicarskoj je oko četiri mjeseca.