Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
17. veljače 2020.
Predsjednički kandidat

Otkivamo Milanovićeve prve korake: Vraća li Tita na Pantovčak, ide li u Brezovicu, kod Kolinde i u - Supetar?

Zoran Milanović / Foto: D. KOVAČEVIĆ
Zoran Milanović / Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. lipanj 2019. u 16:07 2019-06-20T16:07:43+02:00

Milanović je, doznajemo, zasut ponudama za intervju, valjda nema hrvatskog medija koji ne bi htio razgovarati s njim, ali još nije dao niti jedan. Navodno ih ni neće dati puno

ZAGREB - Mislav Kolakušić je dan nakon izbora za Europski parlament izjavio da će se kandidirati za predsjednika Republike i nakon toga je nestao iz javnosti, ako ne računamo društvene mreže. To je njegov način vođenja kampanje. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još odgađa odluku o ulasku u izbornu utrku, ali i ako to učini ona će se i obavljajući svoje redovne aktivnosti moći promovirati.

U slučaju da se kandidira Miroslav Škoro, popularni pjevač će i svoje koncerte koristiti kako bi komunicirao s biračima. Zoran Milanović, pak, mora sa suradnicima osmisliti kampanju, popuniti nekako idućih pola godine. A to, zbog specifičnosti ustavne pozicije predsjednika, nije nimalo lako. Milanović je, doznajemo, zasut ponudama za intervju, valjda nema hrvatskog medija koji ne bi htio razgovarati s njim, ali još nije dao niti jedan. Navodno ih ni neće dati puno, pazit će se da Milanović »ne iskače iz paštete«.

Pa što će onda uopće raditi u sljedećem razdoblju, naročito dok se ne izjasni Kolinda Grabar-Kitarović, koja bi mu trebala postati glavni konkurent?

Skup u Brezovici

Zasad se u njegovom, nazovimo ga stožeru, premda on još nije strukturiran, najviše raspravlja o tome na kojim bi se to predstojećim javnim skupovima Milanović mogao pojaviti. Prva će vjerojatno biti subotnja proslava Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica, iako ni o tome još nema konačne odluke. Milanović se, naime, ne želi deklarirati kao strogo ljevičarski kandidat, a okupljanje u Brezovici ima takvu konotaciju. Ipak, kako se od čovjeka koji je skoro deset godina bio na čelu SDP-a očekuje da bude tamo, Milanović će to vjerojatno odraditi.

Stoga u njegovom stožeru pripremaju odgovore na pitanja s kojima bi se mogao susresti u Brezovici. Tako se procjenjuje da će prisutne interesirati hoće li Milanović, ako bude izabran za predsjednika Republike, vratiti na Pantovčak Titovu bistu, koju je Kolinda Grabar-Kitarović izbacila. Kako se sada čini, Milanović bi na taj upit tijekom cijele kampanje mogao odgovarati da će on, ako pobijedi na izborima, ionako provesti odluku svoje Vlade iz 2015. o preseljenju Ureda predsjednika. Pa je, s obzirom na to, spomenuto pitanje bespredmetno.

Kolinda Grabar-Kitarović je predizborno najavljivala da će Ured premjestiti u državnu rezidenciju u Visokoj ulici, ali kad se Milanovićeva vlada požurila realizirati njezino obećanje, ona se predomislila i odbila je napustiti Pantovčak. Tu je odluku kasnije HDZ-ova administracija stavila izvan snage, ali Milanović ne može ići ispod razine svoje Vlade.

Možda i na prijem?

Četiri dana poslije Brezovice je Dan državnosti i prijem predsjednice Republike upravo na Pantovčaku. U utorak je, doznajemo, izgledalo da je Milanović prihvatio argumente suradnika da bi morao otići na prijem na koji je pozvan, ali u srijedu se to opet zakompliciralo. O tome će se još razgovarati.

Milanoviću će zatim stići i pozivnica za Dan Supetra, koji se obilježava 29. lipnja. Gradonačelnica Supetra je SDP-ova Ivana Marković, koju je hrvatska javnost upoznala nedavno, nakon što je oštro osudila napad navijača Hajduka na sezonske radnike Srbe, koji se dogodio u tom gradu. Ali, Torcida je možda najjača institucija u Dalmaciji, njoj se nikako nije dobro zamjeriti i nije još siguran Milanovićev odlazak u Supetar.

Ima, naravno, i nikome spornih manifestacija i predsjednički kandidat SDP-a će ih obilaziti. Tu spadaju dani manjih općina u kojima su SDP-ovci načelnici, ili, primjerice, Porcijunkulovo u Čakovcu i Špancirfest u Varaždinu. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.