Sindikati iznenađeni odlukom

Otkazano stotinjak ugovora: Ukidaju se povoljnija putovanja željeznicom

Gabrijela Galić

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Da su njihovi članovi ostali bez te povoljne ponude prema kojoj ih je željeznička mjesečna karta za prijevoz koštala 120 ili 80 kuna, ovisno o kategoriji korisnika, sindikati su saznali iz dopisa HŽ Putničkog prijevoza, a taj su dopis uglavnom i objavili na svojim mrežnim stranicama.



ZAGREB – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika mogao bi od HŽ Putničkog prijevoza sudskim putem zatražiti naknadu štete zbog nezakonito raskinutog ugovora o prijevozu željeznicom. Naime, HŽ Putnički prijevoz u zadnje je vrijeme otkazao 60-ak ugovora o prijevozu sklopljenih sa sindikatima državnih i javnih službi.


Iz HŽ-a nema podataka o tome koliko je takvih ugovora bilo sklopljeno i koliko je osoba koristilo putničku iskaznicu K-50 koja im je jamčila povoljnije putovanje željeznicom. No, neslužbeno se može čuti da je bilo sklopljeno 100-tinjak takvih ugovora sa sindikatima, pri čemu ih je 40-ak isteklo, a ostali su otkazani.


Da su njihovi članovi ostali bez te povoljne ponude prema kojoj ih je željeznička mjesečna karta za prijevoz koštala 120 ili 80 kuna, ovisno o kategoriji korisnika, sindikati su saznali iz dopisa HŽ Putničkog prijevoza, a taj su dopis uglavnom i objavili na svojim mrežnim stranicama.


Povrat novca




U HŽ Putničkom prijevozu navode kako »od 1. srpnja 2016. prestaje vrijediti ponuda na temelju iskaznice K-50 za putovanja u vlakovima za prijevoz radnika državnih/javnih službi i radnika poduzeća u većinskom vlasništvu RH i članova njihovih užih obitelji, osim za ranije ispostavljene godišnje karte«. Kako objašnjavaju bila je riječ o promotivnoj ponudi, koja nije ostvarila očekivane poslovne rezultate te je donesena odluka o njenom povlačenju.


»Od 23. svibnja 2016. nove iskaznice K-50 se ne ispostavljaju, a za iskaznice K-50 čiji rok valjanosti istječe nakon 30. lipnja 2016., putnici mogu na blagajnama zatražiti povrat novca najkasnije do 31. srpnja 2016., nakon čega će im biti vraćen proporcionalan iznos novca za vrijeme u kojemu neće moći koristiti iskaznicu.


Ranije ispostavljene godišnje karte vrijede do datuma naznačenog na karti«, navode iz HŽ Putničkog prijevoza. Na naš upit je li neki od sindikata najavio tužbu, u HŽ Putničkom prijevozu navode kako ih je kontaktirao SDLSN i »najavio mogućnost žalbe«.


U SDLSN-u vele kako je ugovor u cijelosti sastavljen od strane HŽ Putničkog prijevoza koji je sam propisao uvjete raskida ugovora na što je sindikat pristao.


Traže očitovanje


»Smatramo da je ugovor i dalje na snazi do, također od strane HŽPP predloženog datuma, to jest do 30. studenog 2017. godine«, vele u službeničkom sindikatu. Naime, taj sindikat ne prihvaća jednostrano raskinuti ugovor jer nije u skladu s odredbom ugovora koja propisuje da »obje ugovorne strane, ukoliko druga ugovorna strana ne izvršava obaveze, imaju pravo raskinuti ovaj ugovor«.


Ta se situacija nije dogodila, jer Sindikat kao ugovorna strana ispunjava svoje obaveze, navode u SDLSN-u. Stoga su od HŽ Putničkog prijevoza zatražili očitovanje je li ugovor još uvijek na snazi ili nije te tom poduzeću najavili da će tražiti naknadu štete zbog nepridržavanja ugovornih obveza, odnosno nezakonito raskinutog ugovora.