Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 18° 19° 12
23. lipnja 2018.
Kriza običaje mijenja

Otac na rodiljnom dopustu: Ostao sam ja s kćeri jer moja žena ima veću plaću

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2012. u 8:27 2012-07-26T08:27:25+02:00

Dvije tisuće kuna veća plaća moje supruge bila je presudna jer je troškove tako lakše pokriti nego s 2.666 kuna njezine naknade i moje 4.000 kuna plaće, kaže Neven

ZAGREB  Od 67.080 roditelja koji su u prošloj godini u Hrvatskoj koristili različite oblike rodiljnog i roditeljskog dopusta njih 1.776  ili 2,57 posto bili su očevi. Podaci su to što ih je u svome izvješću iznijela pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a dobila ih je od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.  Postotak očeva koji koriste rodiljni ili roditeljski dopust što ga u svojoj strategiji iznosi Vlada još je niži, odnosno dva posto, ali u tom dokumentu Vlada se poziva na podatke od siječnja do listopada 2011. godine i po njima je od 69.348 korisnika različitih rodiljnih ili roditeljskih prava bilo tek 1.415 očeva. Uz to u strategiji se najavljuje kako je cilj u sljedeće dvije godine taj broj povećati na 2,7 posto kako bi se osigurao povratak žena na tržište rada nakon rođenja djeteta.
 

Bez radikalnih promjena

Majke su obvezne ostati s djetetom do 42. dana njegova života nakon toga država daje pravo roditeljima tko će od njih ostati na rodiljnom dopustu do šestog mjeseca života, kad roditelj koji koristi to pravo dobiva svoju punu plaću.  Majke i očevi imaju izbor i kad je u pitanju roditeljski dopust koji također ukupno traje dodatnih šest mjeseci. 

Dodatni rodiljni dopust, dakle onaj nakon što dijete navrši 42 dana pa do šest mjeseci u prošloj je godini koristilo 27.718 žena i 132 muškarca, odnosno s djetetom je do navršenog šestog mjeseca života bilo 0,47 posto očeva. Godinu dana ranije  131 otac uzeo je rodiljni dopust kako bi bio sa svojim djetetom.  Nakon navršenih šest mjeseci do djetetove prve godine, odnosno na roditeljskom dopustu kada naknada pada na najviše 2.666 kuna za zaposlene roditelje, s djecom je ostalo 927 očeva ili 3,3 posto. To je rast u odnosu na 2010. godinu kad je na roditeljskom dopustu bilo 877 muškaraca, odnosno 2,9 posto očeva. Roditeljski dopust od 181-900 dana, odnosno do tri godine, na što imaju pravo roditelji blizanaca, ili nakon rođenja trećeg djeteta, koristilo je 5.388 žena i 264 muškaraca što je 4,67 posto. 

Pogodnosti koje je Vlada dala roditeljima izmjenama zakona 2011. godine, dodajući između ostaloga još dva mjeseca roditeljskog dopusta, ako otac bude s djetetom barem tri mjeseca u godinu dana očito su povećala broj očeva na rodiljnom i roditeljskom dopustu , ali radikalne promjene nisu se dogodile jer se odluka o tome tko ostaje s djetetom i dalje  donosi nakon podrobne ekonomske računice, a ne zato što očevi ne bi rado u većem broju ostali sa svojom djecom. 

Ekonomska računica

Tako je odlučio i par s kojim smo razgovarali o njihovoj odluci da nakon što dijete napuni godinu dana s njime ostane otac. 

– Iako mi je drago što sam doma s mojom kćerkom moram reći da mi o tome nismo ni odlučivali nego činjenica da moja supruga ima dvije tisuće kuna veću plaću, kaže nam Neven koji priznaje da je njihovu odluku osnažilo i to što se po njegovoj firmi počelo govoriti i o mogućnosti smanjenja plaća i mogućim otkazima. Kako je u tvrtku došao među posljednjima radi toga se odlučio »pritajiti« na šest mjeseci dok najavljeno restrukturiranje ne prođe. To je i razlog zašto ne želi o svom slučaju govoriti pod punim imenom i prezimenom.  

Njegova supruga kaže da bi rado ostala još koji mjesec s kćeri, pogotovu što  dijete još uvijek doji, ali troškove tročlane obitelji i kredita za stan, bilo bi teže pokriti s njezinih 2.666 kuna naknade i suprugove četiri tisuće kuna plaće, odnosno 6.666 kuna, dok će s dvije tisuće kuna više to biti puno lakše. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka