Potpredsjednik SDP-a

Ostojić o Sauchi: Tko vara i krade treba odgovarati, vjerujemo DORH-u i SDP će poštovati odluku

Hina

SDP će poštovati odluku i, molio bih vas, brzu i pravednu istragu. Vjerujemo DORH-u. To je u krajnjem slučaju jučer rekao i Zoran Milanović, da vjeruje institucijama. Tu smo bili različiti. Uvijek kad se utvrdilo što se utvrdilo mi smo reagirali u roku od nekoliko sati. To je razlika između nas, koji poštujemo institucije i HDZ-a koji, primjerice ne poštuje da je Odbor za etiku dokazao da je ministar plagijator, izjavio je Ostojić



Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić rekao je u subotu da se promjene u Zagrebu moraju dogoditi, no da SDP-ov kandidat ne smije biti Davor Bernardić koji je, kaže, izabran da vodi stranku, ne grad, a najavio je da će na povratak u SDP biti pozvani svi oni koji su je napustili ili su izbačeni, posebno u slučajevima »verbalnog delikta«.


Iako je izbjegao odgovoriti tko će biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika u Zagrebu, Ostojić je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija istaknuo svoj osobni stav da to ne smije biti predsjednik stranke Davor Bernardić.Poručio je da će SDP učiniti sve da se dogode promjene koje Zagrepčani očekuju i da će se za desetak dana znati iza kojega kandidata će stati zagrebački SDP na izborima u svibnju.

Što se tiče ostalih sredina, SDP će se na lokalnim izborima boriti da zadrži vlast u Primorsko-goranskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, te Rijeci, Sisku, Čakovcu i Koprivnici.


»Uvjeren sam da ćemo ta četiri grada obraniti i dobiti i neke nove, poput Varaždina, Požege možda i Dubrovnika«, istaknuo je Ostojić.Rekao je da će biti pozvani na povratak u stranku svi oni koji su je napustili ili su izbačeni, posebno u slučajevima »verbalnog delikta« dok je strankom »željeznom rukom« vladao Zoran Milanović.

Potpredsjednik SDP-a komentirao je i jučerašnje izglasavanje povjerenja ministru Pavi Barišiću u Saboru, u kojemu su zastupnici Mosta bili suzdržani, ocijenivši to »početkom raskola među vladajućima«.


»Most definitivno pada, ne samo u anketama, oni su izgubili svoju vjerodostojnost. Imaju predsjednika Sabora, a niti jedan od njihovih zakona još nije prošao. Ne poštuju svoju retoričku vjerodostojnost. Očekujem da će se podijeliti i oko arhiva, čime mostovci ulaze u biračko tijelo HDZ-a i tamo rade raskol«, rekao Ostojić, obrazlažući zašto smatra da je Vlada definitivno uzdrmana.Upozorio je da »ponovno jaše konzervativna revolucija«, što je, kaže, primjetno zadnjih 15-ak dana po istupima Zlatka Hasanbegovića, Ladislava Ilčića i Brune Esih.

O stranačkom statusu Tomislava Sauche, protiv kojega je Uskok pokrenuo istragu za zlouporabu ovlasti i krivotvorenja naloga za službena putovanja, odlučivat će gradska organizacija nakon odluke suda, rekao je Ostojić. Ne očekuje da će taj slučaj naštetiti stranci, uvjeren da je riječ o individualnoj odgovornosti.


Naglasio je da SDP ima jasnu politiku o isključivanju iz stranke onih koji su okrivljeni ili postoji osnovana sumnja da su krivi.»Tko vara, treba odgovarati, tko krade, treba odgovarati. SDP će poštovati odluku i, molio bih vas, brzu i pravednu istragu. Vjerujemo DORH-u. To je u krajnjem slučaju jučer rekao i Zoran Milanović, da vjeruje institucijama. Tu smo bili različiti. Uvijek kad se utvrdilo što se utvrdilo mi smo reagirali u roku od nekoliko sati. To je razlika između nas, koji poštujemo institucije i HDZ-a koji, primjerice ne poštuje da je Odbor za etiku dokazao da je ministar plagijator«, izjavio je Ostojić.