Navalili na izradu

Osobna iskaznica Hrvatima je “nova putovnica”

Hina

Cijena osobne iskaznice je nešto manja od 50 kuna, a i s tim se dokumentom može nesmetano putovati u sve susjedne zemlje i zemlje Europske unije



SPLIT Zbog razlike u cijeni osjetno je pala izrada putovnica, a sve više građana traži izdavanje osobnih iskaznica s kojima također mogu putovati u gotovo sve europske zemlje, doznaje se u policiji.


Osim što je jeftinija i brže gotova osobna iskaznica više ne zahtjeva ni prljanje kažiprsta jer se otisak prsta umjesto umakanjem u tintu sada uzima skenerom. To je novost kojom se već neko vrijeme služe sve policijske uprave u Hrvatskoj, a koja u mnogome olakšava proces izrade tog dokumenta.


Ulaskom u Europsku uniju osobnu iskaznicu može imati svaka osoba s prebivalištem u Hrvatskoj pa tako i tek rođena djeca. Po starom zakonu ‘osobna’ se morala izvaditi sa 16 godina, a nova pravila izazvala su povećan interes građana.




Izrada putovnica, koje se naplaćuju 320 kuna u tzv. redovnoj proceduri ili čak 410 u žurnom postupku, ‘pala’ je za više od 70 posto, upozoravaju u policiji. Cijena osobne iskaznice je nešto manja od 50 kuna, a i s tim se dokumentom može nesmetano putovati u sve susjedne zemlje i zemlje Europske unije.


Načelnica Sektora upravnih i inspekcijskih poslova PU splitsko-dalmatinske Diana Jakšić kaže kako su proteklog ljeta zbog manje cijene izrade osobne iskaznice imali puno više posla jer su građani doslovno “navalili” na izradu jeftinijeg dokumenta.


“Primjetan je bio i veći broj izrada tog dokumenta za djecu, a izvjesno je da će se taj trend nastaviti. Mislim da smo većinu osobnih iskaznica koje su isticale u ovoj kritičnoj godini uglavnom zamijenili pa se već sada primjećuje pad broja stranaka koji pristupaju u naše službe. No, što se djece tiče tu očekujemo i dalje nastavak povećanja zahtjeva za izradu osobne iskaznice”, smatra Jakšić.


Za osobnu iskaznicu više ne treba dolaziti u policijsku postaju s ispunjenim zahtjevom već sa starom osobnom iskaznicom, uplatnicom i samo jednom fotografijom koja je izrađena po standardima. Zahtjev ispunjava šalterska službenica, a građanin kontrolira unos bilješki. Osobna iskaznica se po zakonu mora građaninu uručiti najkasnije za mjesec dana, a trenutno se za taj dokument čeka nešto kraće, do dvadesetak dana.