Ministar bez portfelja

Osniva li se novo ministarstvo? Most je skloniji od Plenkovića da Marić dobije svoj resor

Dražen Ciglenečki

HDZ-ovi su koalicijski partneri skloniji osnovati ministarstvo i Mariću povjeriti nadzor nad državnom imovinom, a time i nad privatizacijskim procesima u budućnosti



ZAGREB Predsjednik Sabora i Mosta Božo Petrov puno je skloniji tome da HDZ-ov ministar Goran Marić dobije ministarstvo nego Marićev stranački šef premijer Andrej Plenković. Marić je zasad ministar bez portfelja, ali očekuje da bi u budućnosti trebalo biti osnovano ministarstvo koje će se baviti državnom imovinom. I dok se iz izjava premijera Andreja Plenkovića zasad može iščitati da je vjerojatnije da za Gorana Marića neće biti osnovano novo ministarstvo, predsjednik Sabora Božo Petrov smatra da bi to trebalo učiniti.


Sasvim jasno


– Tu želim biti sasvim jasan. Gospodin Marić je ministar u Vladi i zadužen je za koordinaciju rada središnjih državnih ureda i agencija. Jedan od tih ureda je i DUUDI, izuzetno bitan za imovinu. Želimo najprije temeljito snimiti stanje, vidjeti kako što kvalitetnije koordinirati rad svih tih ureda i agencija i nakon toga ćemo razmatrati dodatne opcije – kazao je Plenković novinarima u Bruxellesu. To znači da zasad Marić ostaje ministar koordinator, a da će analize pokazati hoće li se ići na dodatne opcije, odnosno stvaranje ministarstva. Premijer za konačnu odluku očito još uvijek nema ni jedinstven stav unutra vlastite stranke i među ostalim suradnicima u Vladi.


Međutim, HDZ-ovi su koalicijski partneri skloniji osnovati ministarstvo i Mariću povjeriti nadzor nad državnom imovinom, a time i nad privatizacijskim procesima u budućnosti.




– O tome će se raspravljati i, ovisno o argumentima, ako oni budu kvalitetni, mislim da će se to čak i napraviti. Razlog je što upravljanje državnom imovinom treba biti još bolje. Velika državna imovina zahtijeva zaista dobro upravljanje i na korist svih hrvatskih građana i investitora, što u ovom trenutku baš i nije tako, kazao je jučer Petrov odgovarajući na pitanje hoće li se osnovati još jedno ministarstvo.


Promjena stubokom


Istaknuo je kako je u posljednjih deset do 15 godina bilo situacija da se zbog »mizernih 20 do 30 kvadratnih metara nisu mogle dogoditi investicije, niti se sve što je u katastru moglo rasporediti na način da je lokalna samouprava mogla to koristiti da bi razvijala svoje područje«. – To moramo stubokom promijeniti. Ako će to novo ministarstvo to pospješiti i omogućiti svim građanima da žive bolje, zašto ne? – rekao je Petrov jučer novinarima u Saboru.