Poniženi bizarnom štednjom

Osječki inspektori rada sami čiste toalete: velika nužda zabranjena jer to smrdi

Glas Slavonije

Nadređeni od inspektora zahtjevaju da, sukladno svom rasporedu, čiste toalete. Vjerojatno bismo u pauzi između nadzora i primanja stranaka trebali navući rukavice i čistiti toalete, bune se inspektori



OSIJEK » Inspektorima rada u Osijeku zabranjeno je obavljanje velike nužde u toaletima njihove službene zgrade na adresi Šetališta kardinala Franje Šepera 1d i to, prema riječima njihovih pretpostavljenih, zato što to »smrdi«, piše Glas Slavonije. 


To je jedna od tvrdnji iz šokantnog pisma koje su ovih dana na adresu hrvatskih medija, ali i samog Ministarstva rada i mirovinskog sustava u Zagrebu, poslali ogorčeni osječki inspektori.


Naime, Inspektorat rada početkom godine reorganizacijom državnih službi pripao je Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, a ukidanjem Državnog inspektorata kao državne službe i prelaskom inspektora »pod šešir« Ministarstva ukinuta je usluga čišćenja službenih prostorija i održavanja službenih automobila, odnosno, inspektori su ostali bez čistačica. 




»Ono što je prevršilo svaku mjeru istrpljenog jest zahtjev nadređenih da inspektori sukladno tjednom rasporedu čiste toalete u zgradi u kojoj se nalaze, te da sami još i kupuju kemijske preparate za čišćenje sanitarnih prostorija. Normalno je voditi računa o čistoći prilikom obavljanja nužde, ali organizirati tjedni raspored kada će koji inspektor, vjerojatno u pauzi između nadzora i primanja stranaka, navući rukavice i čistiti javne toalete, izvan je svake pameti. Krajnje je bahato, arogantno i neljudsko iživljavanje pokazano kada nam je još i zabranjeno vršenje nužde, s posebnom napomenom da ”velika nužda smrdi”«, piše u pismu kojim se hrvatskoj javnosti obraćaju poniženi inspektori u nadi da će ovo »odjeknuti Hrvatskom i neće biti samo još jedna od stvari na koju ćemo zažmiriti«.


I dok od prozvanih iz osječke podružnice nismo dobili odgovor, Ministarstvo rada i socijalne skrbi odgovorilo nam je kako je upoznato s ovom situacijom, te kako »u pogledu Vašega upita koji se odnosi na čišćenje poslovnog prostora u Osijeku obavještavamo Vas da je zbog provođenja postupka ugovaranja usluge čišćenja prema propisima o javnoj nabavi, nekoliko dana bilo zastoja u čišćenju toga prostora te da je usluga čišćenja već osigurana.«