Nedovoljna kvadratura

Osijek pokreće izgradnju centra za autizam, roditelji nisu zadovoljni

Hina

Grad Osijek pokrenut će idućeg tjedna inicijativu za izgradnju centra za autizam u sklopu osječkog Centra za odgoj i obrazovanje »Ivan Štark«, ali predstavnici roditelja okupljenih u Udruzi »Dar« predloženo rješenje smatraju privremenim i nedovoljnim za potrebe djece



OSIJEK – Grad Osijek pokrenut će idućeg tjedna inicijativu za izgradnju centra za autizam u sklopu osječkog Centra za odgoj i obrazovanje »Ivan Štark«, ali predstavnici roditelja okupljenih u Udruzi »Dar« predloženo rješenje smatraju privremenim i nedovoljnim za potrebe djece.


Nakon sastanka održanog u petak s predstavnicima Ministarstva socijalne politike i mladih te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je kako će idućeg tjedna Gradskom vijeću predložiti da donese odluku o dogradnji Centra za odgoj i obrazovanje »Ivan Štark« s 425 metara četvornih novog prostora u sklopu kojeg bi bio centar za autizam.


Istaknuo je kako se vrijednost investicije procjenjuje na četiri milijuna kuna, bez opreme, a Gradska uprava, uz izgradnju novog prostora, spremna je iz proračuna izdvojiti još dva milijuna kuna. Vrkić predlaže da se, s obzirom na to da je riječ o regionalnom centru, u projekt uključe i ostale slavonske županije, a od države i mjerodavnih ministarstava očekuje financijska sredstva za stručni dio posla i održivost projekta.




Investicija može početi kad se usklade grad, država, slavonske županije i roditelji, istaknuo je Vrkić i dodao kako postoji idejni projekt te da – postigne li se dogovor – može početi hitna izrada projektne dokumentacije.


Predstavnica Udruge roditelja djece s autizmom »Dar« Emilija Šmit-Polić ocijenila je kako s predloženim modelom još ništa nije riješeno jer je od 425 metara četvornih novog prostora samo 115 metara četvornih predviđeno za budući centar za autizam.


Smatra da to nije dovoljno jer pokriva samo trenutačnu potrebu, a s obzirom na veliki priljev djece s autizmom, to vidi samo kao privremeno rješenje.


Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Romano Kristić objasnio je kako je predložena dogradnja samo na razini idejnog rješenja, ali ne i projektne dokumentacije te da će se, nakon dogovora o financijskoj konstrukciji, projektiranjem definirati kvadratura budućeg centra i oprema potrebna za provedbu odgovarajućih programa.


Pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić poduprla je inicijativu grada i ocijenila da Centar za djecu s teškoćama u razvoju »Ivan Štark« ima odličan stručni potencijal te da budući centar za autizam treba biti u sklopu te odgojno-obrazovne ustanove.