Ukinuti zimski uvjeti

Orkanska bura: Skijalište na Platku zatvoreno, trajektne linije i dalje u prekidu

Portal Novilist.hr

Foto Vedran KARUZA

Foto Vedran KARUZA

Ukinuti su zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru. Za sva vozila još je zatvorena dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, obilazak starom cestom



ZAGREB – U priobalju puše orkanska bura, brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila, prekinute trajektne, brodske i katamaranske linije.  Od 7,30 sati na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog ostaje zabrana prometa samo za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila), izvijestio je HAK.


Zbog vremenskih uvjeta zatvoreno je i skijalište na Platku. 


Najjači udari bure jučer su zabilježeni u Prizni, gdje je njihova brzina bila čak 216 km/h, dok su na Paškom i Krčkom mostu bili oko 200 km/h. Udari bure prevrtali su i kamione, po jedan na Kikovici, Kukuljanovu i u Dražicama. 





U zapadnim predjelima, te na sjevernom i srednjem Jadranu pretežno sunčano. U istočnim krajevima, Lici i na južnom Jadranu promjenljivo oblačno, a osobito prijepodne ponegdje može biti malo kiše, u gorju malo snijega. U unutrašnjosti umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na jadranu jaka, mjestimice i olujna bura s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 3 do 8, a na Jadranu od 7 do 12 Celzijevih stupnjeva, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za danas.



Ukinuti su zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru. Za sva vozila još je zatvorena dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, obilazak starom cestom. Nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji. Za sva vozila autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).


Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Isključivanje teretnih vozila na autocesti A1 je na odmorištu Modruš u smjeru Splita.


Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.


U prekidu su trajektne linije: Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Biograd-Tkon, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Rogač, Split-Supetar, Split-Vis, Split-Stari Grad, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Molat, Zadar-Brbinj, Sobra-Prapratno; katamaranske linije: Žirje-Kaprije-Šibenik, Vis-Split, Rogač-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Ist-Molat-Zadar, Zadar-Iž-Rava, Zadar-Silba-Olib-Premuda, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Božava-Zverinac i Zadar-Sali-Zaglav; brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Sali-Zaglav, Zadar-Iž-Rava, Trogir-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Vodice-Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik, Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik;


U prekidu je međunarodna trajektna linija: Split-Ancona.


Trajekt na liniji Valbiska-Merag plovi. Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila i teretna vozila do 5t nosivosti.


 Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su:• autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,• autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica,• dionica državne ceste DC1 Korenica-Udbina-Gračac-Knin,• Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene,• DC52 Špilnik-Korenica,• državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),• državna cesta Dobroselo-Mazin (DC218),• Paški most,• most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku,• ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5203 Srb-Brotnja i ŽC Perušićka Kosa i Čanak. Samo za osobna vozila otvorene su:• riječka obilaznica (A7) na dionici Čavle-Kikovica (A6) te• dionica državne ceste DC25 Gospić-Karlobag.

Na brzoj cesti DC1 od Dugopolja prema Splitu prometuju samo osobna vozila, zbog prevrnutog terenog vozila. U smjeru Dugopolja zabrana je prometa za sva teretna vozila i autobuse na kat, zbog vjetra. Ostala vozila prometuju obilazno starom kliškom cestom (ŽC6253).