Eksploatacija nafte i plina

Orešković ponosan na ugovore s Kanađanima vrijedne pola milijarde

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković i ministar Tomislav Panenić nazočili su potpisivanju Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika, javlja televizija N1.


“Pozdravljam naše drage investitore iz Kanade i iz Ine. Potpisali smo ugovore kojima smo osigurali pola milijarde kuna novih ulaganja”, kazao je premijer Orešković na početku te je pozvao ministra Panenića da se obrati javnosti, prensoi televizija N1.


“Vjerujem da će i lokalna ekonomija u Slavoniji zbog ovih ugovora naći svoj interes. U srpnju se nadam i novim natječajima’, kazao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekavši kako se nada novoj milijardi kuna na novim natječajima, prenosi N1.




”Nafta koja se pronađe bit će prerađena u hrvatskim rafinerijama. Ovo je bitno jer pokazuje da se stvara pozotivna investicijska klima”, dodao je Panenić a prenio N1.


Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor DR-02 potpisali su ministar gospodarstva Tomislav Panenić i predstavnici INA-e Želimir Šikonja i Lilit Cota, a ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor DR-04, istražni prostor SA-08, istražni prostor SA-09 i istražni prostor SA-10 ministar gospodarstva Tomislav Panenić i predstavnik Vermiliona Bryan Sralla, javlja N1.


Nakon službenog dijela počela su novinarska pitanja.


Na novinarsko pitanje – ima li premijer  pravo potpisivati ugovore sa stranim investitorima u ovakvoj političkoj situaciji u Hrvatskoj, Orešković je odgovorio: “Jasno je da možemo pojačati investicije, to nije nikakav problem. Investicije dolaze, iskoristili smo institucije, što god smo radili najbolje je za hrvatske interese.”


Novinari su zatim upitali je li se odustalo od eksploatacije na Jadranu?


“Istraživanje nafte u Jadranu nije prihvatljivo i to se neće dogoditi”‘, odgovorio je Panenić.