Nove stranke, nove ideje

Orešković: Volio bih čuti koje su to međunarodne institucije koje traže tu veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Sjećam se svog prvog dana u Saboru, onih 13 sati gdje su nažalost teme bile ustaše i komunisti i partizani. Ako bi se HDZ i SDP nekako dogovorili, ja bih im čestitao, kaže Orešković



Premijer Tihomir Orešković rekao je u srijedu da je u svakoj demokraciji zdravo da dođu i formiraju se nove stranke i tako nove ideje dođu na tržište, istaknuvši da je na sastanku u Bruxellesu pitao slovenskog premijera Miru Cerara kako je on formirao novu stranku.


Orešković je to rekao na upit smatra li da je sazrelo vrijeme da dođe do velike koalicije HDZ-a i SDP-a, što navodno međunarodne institucije traže, a o čemu mediji u zadnje vrijeme često pišu.


“Volio bih čuti koje su to međunarodne institucije i agencije koje su za tu veliku koaliciju. Mislim da su tu više neki lokalni interesi da se to formira. Sjećam se svog prvog dana u Saboru, onih 13 sati gdje su nažalost teme bile ustaše i komunisti i partizani. Ako bi se HDZ i SDP nekako dogovorili, ja bih im čestitao. Isto tako bih rekao da kad sam bio u Bruxellesu, imao sam razgovor sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i kad sam njega pitao kako je formirao novu stranku, poruka je bila jasna – ovi koji su već bili lijevi ili desni nisu možda bili nešto novo, onda je on formirao novu stranku. Mislim da je u svakoj demokraciji zdravo da dođu i formiraju se nove stranke i da nove ideje dođu na tržište”, rekao je Orešković za “RTL danas”.




Vezano uz njegovu budućnost na političkoj sceni i nagađanja da bi se mogao pridružiti Mostu nezavisnih lista, rekao je da još nije donio odluku te da još razmišlja i razmatra opcije. “U pravo vrijeme sve će biti jasno. Sve opcije su još na stolu”, dodao je.


S obzirom na to da je na prošloj sjednici Vlade bilo 40-ak točaka, a na idućoj će ih biti 20-ak, što nailazi na javne kritike uz upozorenja da nije u redu da se sada donose zakoni, Orešković je poručio da tu situaciju treba staviti u kontekst.


Tih 40 točaka, rekao je, bilo je zato što tjedan prije, kada je planirano 20 točaka, sjednica nije održana jer se, podsjetio je, glasalo za njegov opoziv. Jasno mu je, ističe, da Vlada u Sabor neće predati nove zakone, no predat će, kaže, zakone povezane s EU i za koje postoje rokovi. “Nadam se će Sabor odraditi svoj dio posla i da će proći u Saboru”, rekao je premijer tehničke Vlade Tihomir Orešković.