Reorganizacija

Orepić ne odustaje od reforme unatoč političkim razmiricama: MUP ide na pet uprava

Danko Radaljac

Zagreb, Split, Rijeka i Osijek su logičan izbor za četiri uprave, no svakako će biti zanimljivo koji će grad biti na čelu pete, što još nije poznato



 ZAGREB  Reorganizacija policije samo je prvi korak u potpunoj reformi i unapređenju rada snaga reda i mira, moglo se jučer doznati na sastanku novinara s predstavnicima radne skupine za reorganizaciju. Pa tako, uz ovaj proces reorganizacije koji sam izaziva političke razmirice, doznaje se kako je organizirana i radna skupina za izmjenu Zakona o kaznenom postupku (ZKP).


Za sada se ne može znati u kojem će smjeru ići izmjene ZKP-a, tek se može pretpostavljati na osnovi medijskih istupa ministra Vlahe Orepića. On, naime, smatra kako se bolje treba urediti dio oko operativnog djelovanja policije, to jest dati im dodatnu slobodu kod nekih oblika izvida. Što se samih reorganizacijskih promjena tiče, vjerojatno najzanimljivije je kazati kako se radna skupina jučer našla i s predstavnicima policijskih sindikata. Prema njihovim riječima, dobili su potporu od sindikalista. Tajna je vjerojatno u tome da bi svi policijski službenici trebali zadržati ista materijalna prava, odnosno prevedeno na jednostavan jezik – iste plaće.


MUP namjerava napraviti potpunu reorganizaciju pa će, kako je već najavljeno, biti tek pet uprava, dok će se na nižoj razini ojačati operativna sposobnost policijskih postaja. No, oni službenici koji će zbog ovog preoblikovanja otići iz uprave u postaje, neće zbog toga niti malo osjetiti na plaćama. U MUP-u još uvijek ne žele kalkulirati koliki je to broj službenika koji bi s upravnih i rukovodećih fukncija prelazili na operativne u postajama, jer će tek sad krenuti s pojedinačnim odrađivanjem uprava, koje nemaju sve isti broj ljudi u svojim administrativnim poslovima. Zbog toga članovi radne skupine namjeravaju sljedećih tjedana obići i sve uprave.




Jedna od promjena koje će nova reorganizacija donijeti je i izmjena sustava operativno komunikacijskih centara (OKC). U ovom trenutku svaka uprava ima svoj OKC, koji zapravo koordinira dnevnim radom te odgovara na pozive građana. Pojednostavljeno, OKC je dio policije koji među ostalim zaprima pozive na 192. Za sada još uvijek nije sigurno hoće li novih pet »super uprava« biti one koje će imati direktnu komunikaciju s prijavama na 192 ili će se ići na to da posao odrađuju postaje. Kako se saznaje, tehnički resursi postoje za obje solucije.


Koliko će se postaja spojiti s većima, te time postati ispostave, trebalo bi se znati već početkom lipnja. Do tad bi se trebalo znati i središte novih velikih uprava, iako je svakome tko gleda geografske karte jasno koja četiri grada će sigurno biti. Zagreb, Split, Rijeka i Osijek su logičan izbor za četiri uprave, no svakako će biti zanimljivo koji će grad biti na čelu pete.