Bespravna gradnja

Optužnica protiv Damira Miškovića vraćena na doradu. Sud zasad šuti o razlozima

Fiore Vežnaver

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Ako se optužni akt potvrdi, zakonske regule kažu da do početka suđenja optuženik ima mogućnost nagoditi se s tužiteljstvom oko kazne, priznati krivnju i postići sporazum oko kazne, bez da kroz glavnu raspravu traži povoljniji ishod postupka



Optužnica zadarskog tužiteljstva, koja predsjednika HNK Rijeka Damira Miškovića, njegovog oca i dvojicu iz tvrtke koja je izvodila radove tereti za kazneno djelo protupravne gradnje, vraćena je na doradu zadarskom Općinskom državnom odvjetništvu. Najnovija je to informacija vezana za slučaj prvog čovjeka nogometnog kluba s Rujevice, a odluku koja, u suštini, predstavlja procesni korak unatrag, donijelo je na svojoj sjednici optužno vijeće Općinskog suda u Zadru. Zasad nije poznato zbog čega je točno sudsko vijeće donijelo rješenje kojim vraća na doradu optužnicu, je li možda bit u nekim nedostacima oko inkriminacije ili sud smatra da je potrebno bolje razjašnjenje stvari.


– Da, optužnica je vraćena tužiteljstvu na doradu. No, zasad vam ne možemo priopćiti druge detalje – priopćio je za Novi list glasnogovornik zadarskog Općinskog suda Denis Klarendić.


Zakonska procedura


Nije objavljeno koji je rok dan tužiteljstvu da doradi i dostavi izmijenjenu optužnicu na sud, ali dorađeni optužni akt u svakom slučaju mora biti proslijeđen zadarskom sudu u roku od šest mjeseci, kako bi bio pravovaljan. Nakon toga će se sazvati nova sjednica optužnog vijeća na kojoj će se razmatrati utemeljenost optužnice. Slučaj Miškovića je lani u rujnu dobila u rad, kao predsjednica tročlanog optužnog vijeća, sutkinja Ana Mišlov, koja je i predsjednica Općinskog suda u Zadru, suda koji je na sebe skrenuo veliku pažnju javnosti procesuiranjem »slučaja Daruvarac«.




Optužnica protiv Damira Miškovića i suoptuženih podignuta je krajem kolovoza prošle godine, ali u veljači ove godine još je postojala situacija da se optužni akt nije uspio dostaviti na adresu prebivališta predsjednika HNK Rijeka (u samoj optužnici se kao prebivalište navodi Abuja, glavni grad Nigerije), pa je optužnica na kraju oglašena na e-oglasnu ploču zadarskog Općinskog suda. Time je ispunjen uvjet za daljnju proceduru, više nije postojala ranija zapreka – okolnost da Damiru Miškoviću nije uredno dostavljena optužnica – za određivanje termina sjednice optužnog vijeća na kojoj će se razmatrati utemeljenost optužnog akta. Koliko se može saznati, optužno vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ane Mišlov donijelo je rješenje o vraćanju optužnice na doradu već prije nekog vremena, u zakonskom roku od dva mjeseca od isteka osmodnevnog roka za odgovor na optužnicu, ali je – po podacima dostupnim iz e-predmeta, sudske aplikacije – otprema odluke strankama u postupku uslijedila tek ovih dana.


Poslije najnovijeg razvoja događaja slijedi nova sjednica optužnog vijeća, tijela koje svojom odlukom optužnicu može potvrditi, vratiti tužiteljstvu opet na doradu ili odbaciti optužni akt. Tek potvrđena, pravomoćna optužnica ima tu pravnu snagu da bi njome bio otvoren put za održavanje suđenja i eventualno izricanje sankcija okrivljenima.


Procedura je takva da, u slučaju da optužno vijeće zadarskog suda ustanovi da je optužnica osnovana, donosi rješenje kojim potvrđuje optužnicu. Ona se dalje prosljeđuje raspravnom sucu, onom koji nije odlučivao o utemeljenosti optužnice. S obzirom na zapriječenu kaznu, sudac u »slučaju Miškovići« i ne mora odrediti pripremno ročište, već može odmah odrediti termin glavne rasprave, suđenja. Zakonske odredbe nalažu da u ovom slučaju sudac treba odrediti raspravu najkasnije u roku od dva mjeseca od zaprimanja potvrđene optužnice. No, s druge strane, moguć je, teoretski, i ishod da se optužnica ne potvrdi, pa čak da je tužiteljstvo i povuče prije toga.


Eventualno suđenje


Ako se optužni akt potvrdi, zakonske regule kažu da do početka suđenja, praktički do čitanja optužnice na početku glavne rasprave, optuženik ima mogućnost nagoditi se s tužiteljstvom oko kazne, priznati krivnju i postići sporazum oko kazne, bez da kroz glavnu raspravu traži povoljniji ishod postupka. Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo u svojoj optužnici predlaže da se Damiru Miškoviću i trojici suokrivljenih izrekne uvjetna kazna zatvora od godinu dana, s rokom kušnje od dvije godine. Kaznenim zakonom je pak za djelo protupravne gradnje predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Iz pravosudnih krugova našem je listu već ranije pojašnjeno da prvi čovjek nogometnog kluba s Rujevice, kao i svi ostali optuženici, može na eventualnom suđenju proći i lošije od onog što predlaže tužiteljstvo, pa dobiti čak i bezuvjetni zatvor, što dosta ovisi i o tome kakav bude njegov stav prema optužbi.


Na kraju je moguć i pravosudni rasplet slučaja u kojem bi za optuženike najveću težinu moglo imati ako sud prihvati inicijalni prijedlog tužiteljstva i presudi da su optuženici obvezni solidarno popraviti štetu počinjenu kaznenim djelom, srušiti protupravnu gradnju, obalu dovesti u prvobitno stanje, a tvrtka koja je izvodila radove mora platiti milijun kuna. No, ipak će vrijeme pokazati kako će se dalje odvijati ovaj kazneni postupak, a trenutna situacija je takva da optužnica tužiteljstva još uvijek nije dobila potvrdu.


Rješenja o rušenju i zabrani gradnje


Na listi optuženih se, osim predsjednika HNK Rijeka Damira Miškovića, nalazi njegov otac Šime, zatim Ilija Beara i Ilija Babić, direktor i poslovođa zagrebačke tvrtke Teh gradnja koja je izvodila radove, a okrivljena je i sama ta tvrtka. U optužnici, za koju se ispostavilo da je vraćena na doradu, naglašava se da su okrivljenici bili svjesni da se ne može graditi na pomorskom dobru. Tvrdi se da je ugovorena izgradnja kuće Miškovića u istoimenom mjestu na otoku Pagu bez građevinske dozvole, a paralelno s izgradnjom kuće na obalnom morskom pojasu izgrađena šetnica duga 180 metara, rampa, dva mola, tri stubišta i prizemna građevina, usprskos rješenju Lučke kapetanije Zadar kojim je zagrebačkoj tvrtki zabranjena gradnja. Kao dokazi u optužnici navode se, među ostalim, rješenje o rušenju obalne izgradnje zadarske Uprave za inspekcijske poslove, rješenje o rušenju stambene građevine i rješenje zadarske Lučke kapetanije kojim se Šimi Miškoviću zabranjuje gradnja.