Kršenje javnog reda i mira

Optužni prijedlozi protiv organizatora obilježavanja obljetnice rođenja ustaškog časnika Jure Francetića

Hina

Foto Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto Kristina Stedul Fabac/PIXSELL



Ličko-senjska policija u subotu je podnijela optužne prijedloge protiv organizatora skupa obilježavanja obljetnice rođenja ustaškog časnika Jure Francetića u Otočcu tereteći ih da su uzvikom Za dom spremni i isticanjem nezakonitih simbola remetili javni red i mir.


Optužni prijedlozi zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira podneseni su protiv 87-godišnjeg predsjednika udruge HAZUD-a Dragana Hazlera koji je kod rodne kuće Juri Francetiću uzvikivao »Za dom spremni« i glasnogovornika te udruge 74-godišnjeg Ivana Biondića koji je papirnatu presliku ploče Francetiću nalijepio na spomenik braniteljima Domovinskog rata.


Optuženi muškarci su prema riječima glasnogovornice ličko-senjske policije Maje Brozičević organizirali skupu u Otočcu, a preslika im je oduzeta kao dokaz za prekršajni postupak.


Biondić kaže da je spreman na sankcije iako smatra da na toj preslici kao ni na ploči nema ništa spornog. Dodao je da je sadržaj ploče »revidiran«, pa tako ni na oduzetoj ploči ni preslici ploče nema slova »U«, riječi ustaša ni pokliča »Za dom spreman« koji je zamijenjen porukom »Za istinu spremni«.Ličko-senjska policija jučer je organizatorima oduzela dvije ploče koje su danas trebale biti javno istaknute u Otočcu kao spomen obilježje Juri Francetiću.