Tako on to vidi

Optuženi za mučenja u vojarni Lora za veleizdaju kazneno prijavio 59 sudaca, tužitelja i časnika

Hina

foto: arhiv NL

foto: arhiv NL

Kako se doznaje od njegova odvjetnika Vinka Burazera, u prijavi stoji da su kaznena djela počinjena na štetu Bungura te njegovih suboraca i suoptuženika Tomislava Duića, Tonća Vrkića, Anđelka Botića, Ante Gudića, Miljenka Bajića, Davora Banića i Josipa Bikića.



SPLIT – Emilio Bungur, optužen za ratni zločin u tadašnjem vojnom zatvoru u splitskoj Lori 1992., kazneno je prijavio 59 sudaca Vrhovnog i Ustavnog te splitskog Županijskog suda, časnike Vojne policije, glavnog državnog odvjetnika, druge tužitelje i njihove zamjenike, optužujući ih za zlouporabe položaja i ovlasti te veleizdaju na štetu hrvatskih branitelja.


Kako se doznaje od njegova odvjetnika Vinka Burazera, u prijavi stoji da su kaznena djela počinjena na štetu Bungura te njegovih suboraca i suoptuženika Tomislava Duića, Tonća Vrkića, Anđelka Botića, Ante Gudića, Miljenka Bajića, Davora Banića i Josipa Bikića.


Kazneno prijavljene Bungur tereti da su svjesno i na protupravan način utvrđivali krivnju splitskih branitelja, koje su nezakonito kazneno prijavili, optužili, pritvarali i osudili, te da ih drže izvan zakona i ustavno-pravnog poretka Hrvatske već 14 godina, primjenjujući zakon koji u to vrijeme nije bio na snazi.




»Kazneno prijavljene osobe su svjesno braniteljima uskratili pravo na obranu u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku jer im nisu uručili optužnicu, te su ih tako onemogućili da na nju ulože prigovor. Osudili su ih na višegodišnje zatvorske kazne za ratni zločin protiv civila, iako optužnica nije postala pravomoćna, te ih lažno optužili za kazneno djelo. Prijavili smo ih i zato što su prijavu, optužnicu i presudu temeljili na lažnim činjenicama i dokazima, dok su prigovore i dokaze optuženika ignorirali«, izjavio je Burazer.


Kaznena prijava napisana je na devet stranica i u njoj se u dokaznom postupku kao svjedoke među ostalim predlaže saslušati Miroslava Tuđmana, Matu Laušića, Ivana Grbavca Kobru, Mihaela Budimira te brojne druge visoke časnike HV-a i MUP-a.


Na splitskom Županijskom sudu u tijeku je suđenje u postupku Lora 2, u kojemu splitsko Županijsko državno odvjetništvo petoricu optuženika tereti za ratni zločin nad zarobljenicima u vojnom zatvoru Lora 1992. Optuženi su Tomislav Duić, Tonči Vrkić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić. Oni su bili obuhvaćeni u slučaju Lora 1, u kojem su osmorica bivših vojnih policajaca osuđeni na ukupno 53 godine zatvora. Pravomoćna presuda u slučaju Lora 1 donesena je 2006. godine na splitskome Županijskom sudu, a 2007. godine potvrđena je i presudom Vrhovnog suda.


U prosincu prošle godine Izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda prihvatilo je prijedlog županijskog tužiteljstva da se Emiliju Bunguru obustavi izdržavanje šestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen u postupku Lora 1, te da se taj sudski postupak vrati u fazu istrage.


Njegova obrana se 28. siječnja ove godine žalila Vrhovnom sudu i tražila da se obustavi postupak Lora 1 protiv Bungura te da mu se ukine pravomoćna presuda i pusti ga se na slobodu iz istražnog zatvora u Glini. Duić je osuđen na osam godina zatvora, Vrkić na sedam godina, dok su Botić, Bungur i Gudić svaki dobili po šest godina zatvora.