Intenzivni razgovori

Opskrba platformi u Jadranu: Riječke snage u utrci za poslom od milijardu eura

Darko Pajić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Uz Luku Rijeka koja će konkurirati Luci Ploče za buduće logističko središte, u projektu bi bili »Viktor Lenac«, Jadranski pomorski servis, Dezinsekcija i drugi. Potencijalno je riječ o poslu vrijednom gotovo milijardu eura



Luka Ploče vjerojatno neće biti jedini logistički centar  za istraživanje nafte i plina na Jadranu, jer i riječka luka također priprema i pokušava dogovoriti sličan ugovor s Agencijom za ugljikovodike.


Potencijalno je riječ o poslu vrijednom gotovo milijardu eura, jer se  procjenjuje kako će ulaganje po svakom istražnom području iznositi od 50 do 150 milijuna eura.


Ukupno je predviđeno 10 istražnih polja, a logistika za buduće platforme na Jadranu uključuje veliki niz različitih djelatnosti kao što je opskrba platformi specijaliziranim brodovima, usluga remonta i održavanja brodova i platformi, korištenje lučkih tegljača, osiguranje otvorenih i zatvorenih skladišnih prostora, carinsko posredovanje, opskrba hranom, vodom, gorivom, građevinskom i drugom opremom, zbrinjavanje komunalnog, radioaktivnog i opasnog otpada, sve do podvodnih radova, inženjerskih i projektantskih usluga, prijevoza i smještaja radnika, itd.




Gradnja istražnih platformi na Jadranu predstavlja skup, izuzetno zahtjevan, ali atraktivan posao, koji bi donio i otvaranje nekoliko stotina radnih mjesta, moguće je i više, ovisno o opsegu aktivnosti i rezultatima istraživanja Jadrana, koja tek predstoje.


Agencija za ugljikovodike (AZU) i Luka Ploče sklopili su prije nekoliko mjeseci sporazum po kojem će Ploče biti logistička baza za sve buduće operatere, koji će dobiti ugovore za istraživačka polja.


U postupku odabira nije bila razmatrana niti je na bilo koji način bila uključena riječka luka, gdje je bilo sasvim logično i nezadovoljstvo ovakvim tretmanom. U tom smislu intenzivirani su razgovori između predstavnika Luke Rijeka i Agencije za ugljikovodike, te bi za desetak dana trebao biti održan i sastanak na ovu temu.


Otvorena je opcija da riječka luka također postane logistička baza, što potvrđuje i predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista