Nakon izbijanja epidemije u susjedstvu

Oprez, ospice stigle u Hrvatsku: Devet novooboljelih, stvaran broj veći

Barbara Čalušić

Teža klinička slika u dojenčadi i odraslih, nego u djece N. STIPANIČEV/CROPIX

Teža klinička slika u dojenčadi i odraslih, nego u djece N. STIPANIČEV/CROPIX

Neki od oboljelih su se zarazili izvan Hrvatske, a potom su infekciju prenijeli na svoje  bliske kontakte koji nemaju imunitet, što znači da nisu ospice preboljeli, niti su cijepljeni protiv njih, kažu u  HZJZ-u 



RIJEKA U Hrvatskoj je ove godine zabilježeno devet novoprijavljenih slučajeva ospica, a kako doznajemo iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), vjeruje se da je stvaran broj zaraženih ospicama veći.


Nakon što je u godinu dana u cijeloj Europi od ospica   oboljelo oko 10.000 djece te su zabilježena tri smrtna slučaja i pet encefalitisa, a epidemija ospica ove sezone već pogodila Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, bilo je samo pitanje vremena kad će se zaraza pojaviti i u Hrvatskoj.


– Točna je informacija da i u Hrvatskoj ima oboljelih od ospica, za razliku od nekoliko zadnjih godina kada smo zabilježili samo pokoji slučaj u osoba koje su se zarazile izvan Hrvatske pa ih zovemo tzv. importiranim slučajevima oboljenja – kažu u HZJZ-u.




Zadnja epidemija ospica u Hrvatskoj bila je 2008. godine kad je prijavljeno pedesetak slučajeva. U HZJZ-u ističu da se prijave o oboljelih od ospica kontinuirano zaprimaju tako da se broj stalno mijenja.


– Službeno imamo devet prijava oboljelih, no na temelju informacija s terena znamo da je oboljelih više – objašnjavaju u HZJZ-u.


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!