Reakcija na Vladin prijedlog

Oporba i SDSS: Nije sporna stručnost Tonka Obuljena, nego srodstvo s ministricom kulture

Hina

Gordan Maras / Snimio Darko JELINEK

Gordan Maras / Snimio Darko JELINEK

I SDP-ov Gordan Maras ističe da je o Obuljenu čuo sve najbolje u pogled stručnosti. Nije zgodna okolnost da je ministričnin brat, ali svojom karijerom i referencama može potkrijepiti da je za mjesto za koje se natječe, kaže zastupnik i tvrdi da to nije slučaj sa Josipovićem, kandidatom za zamjenika predsjednika

ZAGREB Oporbeni Most i SDP, ali i SDSS-ovci kao predstavnici vladajuće koalicije u srijedu su problematizirali činjenicu da je Vlada za predsjednika Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) predložila Tonka Obuljena, brata ministrice kulture Nine Obuljen, no pritom nisu u pitanje dovodili njegovu stručnost ni reference za spomenutu dužnost.  

Za predsjednika Vijeća HAKOM-a Vlada je Saboru predložila Tonka Obuljena, za zamjenika predsjednika Darka Josipovića, a za članove Vijeća Mislava Hebela, Antu Milasa i Nikolu Popovića.


 Predložila je i da, zbog isteka mandata, dužnosti predsjednika Vijeća HAKOM-a razriješi Dražena Lučića, zamjenika predsjednika Domagoja Jurjevića te članove Vijeća Zdravka Jukića, Nikolu Popovića i Marijana Bolarića.


Milošević (SDSS): Uteg prezimena Obuljen


 SDSS-ov Boris Milošević kaže da novi sastav Vijeća privlači pažnju zbog činjenice da je za predsjednika predložena osoba u krvnom srodstvu s ministricom kulture. »To nije zakonom zabranjeno, je li to sukob interesa neka presudi za to nadležno povjerenstvo, ali ostavlja upitnik u javnosti«, rekao je Milošević. Dodao je kako je činjenica da je imenovanje Vijeća izazvalo pažnju javnosti dobra jer će Obuljenovo, ali i djelovanje ostalih članova Vijeća biti pod lupom javnosti.




 Sabor mora pratiti kako će raditi novo Vijeće HAKOM-a koje će na početku mandata imati »uteg prezimena Obuljen«, što ne znači da neće raditi kvalitetno, kaže SDSS-ov zastupnik i poručuje da će njegov Klub podržati Vladine prijedloge, te se nada se da će novo Vijeće raditi uspješno, sukladno zakonu.


 Spomenuto srodstvo problematizira i Mostov Nikola Grmoja.


 Mediji špekuliraju da nije dobro da to bude brat ministrice Obuljen, da se time šalje loša poruka, kaže Grmoja i najavljuje da će »po tom ću pitanju« ostati suzdržan.


Grmoja (Most): Poruka nije najbolja, ali dobro je da je došlo do promjene na čelu HAKOM-a


 Vidjet ćemo kakvi će biti rezultati tog čovjeka, možemo se suglasiti da poruka nije najbolja, ali dobro je da je došlo do promjene na čelu HAKOM-a, Obuljenovi će rezultati pokazati je li njegov izbor bio najsretnije rješenje, ističe Grmoja.


 Most je zadovoljan što Lučić odlazi s čelnog mjesta HAKOM-a, no Vladi zamjera što ga nije ranije smijenila, nego je čekala istek mandata. Na čelu HAKOM-a smo imali čovjeka s pravomoćnom presudom, zavaravao je zastupnike da to nije istina, Vlada ga smjenjuje tek nakon što mu je istekao mandat, naveo je Grmoja.


I SDP-ov Gordan Maras ističe da je o Obuljenu čuo sve najbolje u pogled stručnosti. Nije zgodna okolnost da je ministričnin brat, ali svojom karijerom i referencama može potkrijepiti da je za mjesto za koje se natječe, kaže zastupnik i tvrdi da to nije slučaj sa Josipovićem, kandidatom za zamjenika predsjednika.


Maras (SDP): Obuljenov zamjenik Josipović došao je iz drugog svijeta


 Njegov zamjenik došao je iz drugog svijeta, ističe Maras te proziva HNS da nastavlja praksu naplate podrške u Saboru, kroz »plasiranje« nekih svojih kadrova.


 SDP-ov zastupnik navodi da je Josipović radio u Ministarstvu vanjskih poslova, da je diplomirao na Prometu s 36 godina, prebacio se i na ekonomiju, postao specijalist, te da je u Vijeće »očito došao po kadrovskom, stranačkom ključu» jer je, kaže, očito dijelilo po liniji HNS/HDZ.


 Vladine prijedloge bezrezervno podržava Klub HDZ-a.


 Imenovane očekuje da strukom i znanjem pokažu da su u stanju zaštiti sva prava korisnika i osigurati još bolje uvjete na tržištu, te razvoj i ekonomski rast Hrvatske, ističe Josip Borić i podsjeća da HAKOM godišnje u državni proračun uprihoduje preko 700 milijuna kuna, da regulira tržište vrijedno preko 15 milijardi kuna, u kojem je zaposleno 20-ak tisuća ljudi.


 O kandidatima za Vijeće HAKOM-a Sabor će glasovati u petak, članovi Vijeća imenuju se na mandat od pet godina i mogu biti ponovno imenovani.