Rasprava o izmjenama Zakona o šumama

Oporba: Cilj je na mala vrata uvući investicije u golf-igrališta i kampove

Hina

"Ne mogu se oteti dojmu da se krije namjera da se na mala vrata uvuku investicije u golf igrališta i kampove", poručio je SDSS-ov zastupnik Mile Horvat. "Dobivam dojam da se ovaj zakon piše za određene osobe, a tko je od golfera bacio oko na to i tko ih zastupa, zaključite sami", poručio je nezavisni zastupnik Damir Kajin



ZAGREB Izmjenama Zakona o šumama jedni je cilj na mala vrata uvući investicije u golf-igrališta i kampove, poručivala je danas saborska oporba, a čula su se i predviđanja kako “predstoji nacionalna katastrofa” te bojazan da bi se uskoro golf mogao zaigrati i u nacionalnim parkovima.


“Dobivam dojam da se ovaj zakon piše za određene osobe, a tko je od golfera bacio oko na to i tko ih zastupa, zaključite sami”, poručio je nezavisni zastupnik Damir Kajin dodajući kako je predloženi zakon tek preslika “legendarnog zakona o golfu koji smo već imali”.


“Dovođenje u bilo kakvu vezu predloženog zakona i zakona o igralištima za golf velika je i neusporediva nepravda u odnosu na predlagatelje, na sadržaj zakona koji je bio na snazi i ovog prijedloga”, uzvraća SDP-ovka Ingrid Antićević Marinović.




“Ako ovaj zakon bude izglasan, sigurna sam da će biti podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti, kao što je bio podnesen za zakon o golf igralištima”, uvjerena je Mirela Holy (ORAH).


“U Hrvatskoj su sve investicije dobrodošle, pa je tako dobrodošla i ona u golfu, ali pošteno”, ističe Kajin i nastavlja kako golf i nije problem, nego su “problem mešetari i perfidna apartmanizacija koja može ići uz sve to”.


Predloženi zakon je kompromitirajući, uvjerena je Đurđica Sumrak (HDZ). “U našem narodu ima jedna izreka koja kaže ‘prošla baba s kolačima’, pa kada se uništi šuma, puno godina mora proći da bi se ona obnovila”, kaže Sumrak i pita se što će biti s onim investitorom koji primjerice raskrči šumu i u međuvremenu propadne te ne može privesti zemljište namjeni.


“Investicija može propasti i to se događa u realnom sektoru”, složio se ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.


“Pred nama je danas trebao biti novi Zakon o šumama i njihovoj zaštiti, a ne zakon u čijem je središu golf”, ističe Sumrak.


“Nova strategija EU za šume bit će donesena do kraja 2014., mi već krećemo s pripremama izrade novog zakona, no treba otkloniti ‘uska grla'”, odgovara Jakovina.


Podsjećajući na Strategiju razvoja hrvatskog turizma do 2020. SDP-ovac Zoran Vasić je kazao kako Hrvatska još uvijek ne postoji na karti turističke golf ponude.


“Golf je danas globalno popularan s procijenjenih oko 60 milijuna igrača i 32 tisuće igrališta na svijetu. Hrvatska trenutno raspolaže sa samo četiri takva igrališta s 18 rupa i dva igrališta s devet rupa, dok jedna Slovenija ima 14 golf igrališta”, naveo je Vasić.


Izmjenama Zakona o šumama olakšava se izdvajanje šumskog zemljišta i šuma iz šumsko-gospodarskog područja te njihovo pretvaranje u građevinsko područje, a uz to će se dopustiti gradnja golf igrališta i kampova na šumskom zemljištu u vlasništvu države, čak i bez provođenja postupka izdvajanja tog zemljišta.


“Ne mogu se oteti dojmu da se krije namjera da se na mala vrata uvuku investicije u golf igrališta i kampove”, poručio je SDSS-ov zastupnik Mile Horvat, podsjećajući kako je u prošlom mandatu tadašnja pozicija isto to htjela napraviti kroz zakon o zemljištu.


“Zašto je to tada bila loša stvar, a danas bi to trebala biti dobra stvar”, pita se Horvat.


HDZ-ovca Josipa Borića brinu pak prevelike ovlasti ministra poljoprivrede. “Da on određuje na 90 mogućih lokacija golf igrališta svojom odlukom što će se izdvojiti iz šumsko gospodarske osnove a što ne, kad smo nedavno imali da je ministar imao ovlasti preraspodjele kvota trima hrvatskim šećeranama, a dogodila se moguća šteta mjerljiva stotinama milijuna kuna”, rekao je Borić.


Za to da izgradnja golf igrališta i kampova bude moguća samo na područjima koja je odobrilo stalno stručno tijelo sastavljeno od struke i ekologa, zalaže se HSU-ovka Marija Ilić.


Laburist Nenad Pleše uvjeren je kako nam predstoji “katastrofa nacionalnih razmjera”, a vladajućima predbacuje kako su zbog nekoliko golf terena u bescijenje dali šume i pitku vodu.


“Iskrivljujete činjenice! Ne znam je li to neki komentator rekao – ali promašili ste ‘ceo fudbal'”, uzvratio mu je HNS-ov Milorad Batinić.


“Hoće li se možda u budućnosti moći izuzeti i nacionalni parkovi te na njima graditi golf tereni i apartmani”, pitao je HDSSB-ovac Igor Češek.


“Kako će izgradnjom golf igrališta, koje je ravan teren s pokojim stablom, biti osigurana zaštita šuma”, čudio se njegov stranački kolega Boro Grubišić.


Frano Matušić (HDZ) uvjeren je kako je predloženi zakon tek smokvin list za biznis sa nekretninama.


“Šume i vode nisu predmet prodaje i ovim zakonom dajemo mogućnost prava gradnje, a ne prava vlasništva”, poručio je zastupnicima ministar poljoprivrede Jakovina.


“Ovaj prijedlog je opasan rizik, nije u javnom interesu te apeliram na Vladu da prijedlog povuku iz procedure, ne skaču sebi u usta i ne gaze javni interes”, pozivala je Holy vladajuće.