ČEKALI I DOČEKALI

Opet rade trgovački centri: ‘Na tren se sve učini normalno, a onda pogled padne na masku i dezinficijens…’

Bruna Matičić, Siniša Pavić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U trgovinama je određen maksimalan broj kupaca koje mogu primiti, a uklonjeni su i predmeti namijenjeni sjedenju i odmoru, te hodnici centra služe samo za prolaz. Trgovci su se, kažu, zaželjeli rada, a kupci poželjeli kupiti sve ono što gotovo dva mjeseca nisu mogli



Nakon gotovo dva mjeseca od zatvaranja, popuštanjem mjera popularni trgovački centri u Rijeci, na sreću svih kupaca i posjetitelja, jučer su napokon otvorili svoja vrata. Prilikom otvaranja morali su se pripremiti za rad u posebnim uvjetima epidemije te se prilagoditi epidemiološkim mjerama Nacionalnog stožera Civilne zaštite i preporukama izdanim od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).


Za sve posjetitelje Tower Centar Rijeka jučer je u potpunosti otvorio svoja vrata sa svim trgovinama i ugostiteljskim objektima. Na prvom mjestu svakako je sigurnost i zaštita zdravlja, stoga su na svim ulazima u centar istaknute smjernice HZJZ-a, kupcima su pri ulasku na raspolaganju dispenzeri za dezinfekciju ruku. Osim toga, dezinfekcijskim sredstvima opremljene su sve trgovine i sanitarni čvorovi trgovačkog centra. U trgovinama je određen maksimalan broj kupaca koje mogu primiti, a uklonjeni su i predmeti namijenjeni sjedenju i odmoru te hodnici centra služe samo za prolaz, bez dodatnog zadržavanja. Prilikom odlaska u trgovine preporučuje se održavanje socijalne distance od dva metra, nošenje zaštitne maske i rukavica, ali i često pranje ruku između kupovina i uporaba beskontaktnih kartica pri plaćanju. Brojne trgovine u Tower Centru Riječane su privukle već prvoga dana otvorenja. Mnogi su tako navratili u kupovinu ili u pregled raznolike ponude trgovina.


– Došao sam provjeriti ponudu tenisica. Nakon što su mjere postupno popustile, odlučio sam češće vrijeme provoditi u prirodi i intenzivno početi s planinarenjem i izletima u šumi, a za to će mi trebati nove tenisice, kazao je Vedran i dodao, budu li mu odgovarale koje, možda se odluči i na kupnju. Ljiljana Turina Bujanović u kupovinu je došla u društvu unuke Nine, a zaustavili smo je netom prije ulaska u trgovinu.




– Došle smo iskoristiti poklon-bon, a unučici Nini kupit ću tenisice, japanke i sandalice. Lijepo je da su otvorili trgovačke centre, treba se samo pridržavati mjera i sve će biti u redu, kazala je. Osim posjetitelja i kupaca, radost zbog otvaranja nisu skrivali ni trgovci, otkrila nam je to Dolores Čehulić, voditeljica dućana Palmers.


– Sretni smo i zadovoljni da krećemo ponovno s radom i veselimo se našim kupcima. Zaštita djelatnika i kupaca na prvom nam je mjestu, stoga smo sve pripremili u skladu s preporukama nadležnih tijela. Na ulazu smo postavili dezinficijens za ruke, zalijepili oznake na izlozima, a pripremile smo i mjesto u skladištu gdje ćemo isprobanu odjeću odlagati na pet dana, objasnila je Dolores.


Foto galerija: Shopping se vratio: Prošetali smo riječkim trgovačkim centrima nakon ponovnog otvaranja Foto: Vedran Karuza


Željni rada


Sretan je bio i Miroslav Novačić, vlasnik butika Mondo Uomo, a kazao je da su se za rad pripremili u skladu sa svim mjerama i preporukama i spremno dočekali prvi dan otvorenja. Novačić je za vrijeme radnoga vremena, uz maskicu i rukavice, odlučio nositi i vizir kao dodatnu zaštitu.


– Presretni smo zbog ponovnog vraćanja na posao i otvaranja. Samo je pitanje kako će posao dalje ići s obzirom na to da smo mi jako vezani za svečanosti poput vjenčanja, krizme i pričesti te ostale prigode koje su trenutno odgođene, rekao je Novačić.


Svi koji požele posjetiti Tower Centar Rijeka, mogu to učiniti od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati, kada će otvorene biti sve trgovine, osim Interspara koji radi od 8 do 22 te Muellera od 8 do 21 sat, s pauzom za dezinfekciju od 14 do 15 sati. Slično radno vrijeme ima i ZTC Rijeka čije su trgovine otvorene od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati, izuzev Plodina koje su otvorene od 7 do 22 te Muellera i DM-a koji rade od 8 do 21 sat, naravno, s pauzom od 14 do 15 sati. Za posjetitelje i kupce otvoren je i Marti retail park na Srdočima, i to radnim danom od 9 do 21 sat, osim Spara koji radi od 7 do 22 te Fine koja je otvorena od 8 do 20 sati. Ovaj trgovački centar radit će s pauzom od 14 do 15 sati, u kojoj će se obaviti dezinfekcija cjelokupnog prostora.


»Ispipavanje« terena


Širom su svoja vrata otvorile trgovine velikih zagrebačkih trgovačkih centara. Gužve, barem se tako činilo za našeg posjeta, i nije bilo možda i zbog činjenice da ponedjeljak ionako nikada nije bio dobar pazarni dan.


Kolika je »gužva« sugerirao je i onaj semafor na ulazu u podzemnu garažu Avenue Malla koji je nudio 43 slobodna mjesta na prvoj etaži, odnosno 165 na drugoj i mali milijun na trećoj. U trgovini popularnog modnog brenda kupaca taman toliko da se ne krše propisi. Svi mahom znaju po što su došli, pa dok oni koji ne moraju u kabine, kupuju i košulje, oni koji bez isprobavanja ne mogu ništa, traže makar donji veš.


Jest da do svoga broja dolaziš prekapanjem po bazenu punom donjeg veša, ali tolerancija je na visini između kupaca i prodavača.


– Došla sam kupiti sve ono što nisam mogla zadnjih mjesec i pol – sažima ono bitno jedna od onih što su jučer pohodili trgovačke centre.


Odjeća, dojam je, tek polako dolazi na red. U Arena centar smo navratili taman u doba pauze za obvezno dezinficiranje trgovina. Trgovkinje mjere jedna drugoj temperaturu. Svi su u granicama dozvoljenog. Već je rano popodne pa je i broj kupaca veći. »Ipak je ovo Arena«, sa smiješkom će djelatnice centra. Zaželjeli su se svi, kažu, posla. A kupci strpljivo čekaju da pauza prođe. Kafići su gotovo puni, odnosno puni su stolovi propisno razmaknuti. Na tren se sve čini normalnim, a onda pogled padne na masku, rukavice, dezinficijens i normalno poprima posve drukčije obrise.


Nema, međutim, sumnje da će svakim danom ljudi u šopingu biti više. A koliko ih se vratilo u trgovačke centre, najbolje će ionako pokazati gradske livade. Smanji li se broj šetača, trkača, biciklista, posve je jasno gdje »nestale« treba tražiti.