Apsurd bonusa

Opet milijunski iznosi upravi Hrvatskih šuma? Ministar Romić nije ni pokušao ublažiti štetu

Gabrijela Galić

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Dobri poslovni rezultati koji su nagrađeni bonusima dijelom su posljedica i nepoštovanja Kolektivnog ugovora, kao i nezakonitih otkaza radnicima



ZAGREB Tročlana Uprava Hrvatskih šuma u srpnju je sudskim putem zatražila isplatu bonusa za uspješno poslovanje za prethodne tri godine, a prema svemu sudeći, pravo na isplatu bonusa imat će i za ovu godinu. Naime, ukoliko na čelu poduzeća provedu 80 posto godine, ostvaruju pravo na bonus. Taj uvjet ostvarit će se za koji tjedan.


Isplata bonusa u ukupnom iznosu od 5,28 milijuna kuna za trogodišnji rad tročlane Uprave Hrvatskih šuma, pri čemu bi sam Ivan Pavelić, predsjednik Uprave, primio 2,267 milijuna kuna nagrade, skupo je stajala Tihomira Jakovinu, bivšeg SDP-ovog ministra poljoprivede. On je odobrio ugovore o radu kojima se reguliraju bonusi jer je kao ministar poljoprivrede bio i predstavnik Skupštine društva.


Koštalo Jakovinu


No, zbog priče o bonusima koja se pojavila u javnosti u pretkampanji za prijevremene parlamentarne izbore, Jakovina je odustao od kandidature na listi Narodne koalicije. Uprava Hrvatskih šuma isplatu bonusa, kako se neslužbeno može čuti, zatražila je još prije nekoliko mjeseci, dok Vlada još nije bila tehnička. No, Davor Romić, ministar poljoprivrede i jedini član Skupštine društva, s njima nije htio niti razgovarati, što je i sam Pavelić isticao u javnim nastupima. Stoga su sredinom srpnja pokrenuli sudski postupak tražeći isplatu onog što im ugovorno pripada. Niti nakon najave da će bonuse utužiti sudskim postupkom nije bilo razgovora s resornim ministrom, odnosno Skupštinom kako bi se, ako ne za prethodne tri godine, onda makar za ovu ublažio iznos koji bi Hrvatske šume trebale isplatiti Upravi na ime dobrih rezultata.




Da se ništa na tom polju nije napravilo, jasno je i iz odgovora koji smo dobili iz Ministarstva poljoprivrede. »O navedenoj stvari vodi se sudski postupak u okviru kojeg se razmatra pravna utemeljenost ugovora o radu predsjednika i članova Uprave Hrvatskih šuma, pa tako i pojedinih odredbi tih ugovora. U predmetnom postupku razjasnit će se osnovanost prava iz spomenutih ugovora«, navodi ministarstvo poljoprivrede na naš upit. Iz odgovora je evidentno da tehnički ministar Romić nije pokušao ublažiti štetu pa će tročlana uprava vjerojatno ostvariti i bonus za tekuću godinu.


Zastrašivanje i štednja


Dobri poslovni rezultati koji su rezultirali bonusima Uprave, dijelom su posljedica i nepoštovanja Kolektivnog ugovora, kao i nezakonitih otkaza radnicima. Sve su to radnici i sindikat ili utužili ili utužuju, pa se računa kako će ukupni troškovi sudskih sporova premašiti bonus koji bi direktor trebao dobiti. A praksa nepoštovanja kolektivnog ugovora, zastrašivanja i štednje na radnicima se nastavlja. Proteklih tjedana određene strukture radnika, pod usmenom prijetnom otkazima, prisiljava se na potpisivanje novih, financijskih slabijih ugovora. »To bi se moglo nazvati mobbing«, kazao nam je jedan od radnika kojem je predsjednik Uprave HŠ-a usmeno ponudio da potpiše novi ugovor o radu, ili će u protivnom dobiti otkaz. »Da sam odbio, sada bih bio na sudu«, veli nam taj radnik, objašnjavajući kako jedini u obitelji radi te je stoga potisao novi ugovor koji je za dvije tisuće kuna »kraći«. Njegov kolega, pak, oglušio se o prijetnju otkazom, nije pristao prijeći na slabije plaćeno radno mjesto, a do danas prijetnja otkazom nije realizirana.