U četiri mjeseca aktivno 140 gradova

Općine i gradovi se uplašili “Velike čistke” ministra Zmajlovića

Ljerka Bratonja Martinović

Podneseno je 185 zahtjeva za nabavu komunalne opreme,  18 puta više nego u istom razdoblju lani. U 6 mjeseci većina jedinica  morat će organizirati zasebno odlaganje otpada



ZAGREB Akcija »Velika čistka«  probudila je gradove i općine, koji su u posljednja četiri mjeseca podnijeli 185 zahtjeva za nabavu komunalne opreme ili 18 puta više nego u istom razdoblju prošle godine, a 140 gradova krenulo je u primarnu selekciju otpada.


Ugovoreni su projekti sanacija odlagališta otpada vrijedni 300 milijuna kuna, a radi se na 28 reciklažnih dvorišta u 14 županija, vrijednosti 26 milijuna kuna, objavio je ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović predstavljajući novinarima rezultate »Velike čistke« i nastavak akcije nadzora nad odlaganjem otpada u 2014. godini. Od ukupno 556 jedinica lokalne samouprave, samo trećina ima odlagališta otpada usklađena s propisima, tek 68 gradova i općina ima naplatu otpada po količini, 39 posto organiziralo je odvojeno prikupljanje otpada, a tri posto ima reciklažna dvorišta.

Zbog nepostojanja dozvole, inspekcija zaštite okoliša zabranila je odlaganje otpada u šest gradova, a ozbiljne su manjkavosti pri kontroli 42 zdravstvene ustanove utvrđene i u odlaganju medicinskog otpada, zbog čega je izdano pet inspekcijskih rješenja, izrečeno 50 mjera i podnesena tri optužna prijedloga.


Zbog činjenice da mnoge bolnice, zavodi i klinike ne zbrinjavaju medicinski otpad kako bi trebali, ministar Zmajlović najavljuje nove i jasnije propise u tom području. 





301 odlagalište otpada 33% ima dozvolu39% ih je sanirano92% otpada zbrinjavaju



Od Nove godine prioritet će, najavljuje Zmajlović, biti primarna selekcija otpada, a u narednih šest mjeseci većina gradova i općina morat će organizirati zasebno odlaganje pojedinih vrsta otpada, PET-ambalaže, stakla, limenki i papira na svom području.


Odvajanje ambalaže ovisit će o ekološkoj svijesti građana, ali ih lokalna samouprava mora motivirati na to, naplatom računa po količini, a ne prema stambenoj površini, poručuje ministar. 


– Umjereno sam zadovoljan rezultatima akcije, koja će se nastaviti i dogodine. Ovo nije bila samo pokazna vježba, svi koji ne ispune zakonske uvjete snosit će posljedice – poručio je Zmajlović. Iduće godine u fokusu će, osim selekcije otpada, biti izgradnja centara za gospodarenje otpadom, otvaranje centra u Marišćini te priprema gradnje centra za sjeverozapadnu Hrvatsku u Piškornici. Sva bi odlagališta morala biti sanirana ili zatvorena do 2018. godine, a do 2020. godine kvota recikliranja barem 50 posto.  Na pitanje o koncesioniranju Brijuna, Zmajlović je kazao kako je izbor koncesionara za Veliki Brijun u tijeku, te kako će osim visine ulaganja glavni kriterij biti osmišljavanje turističke ponude koja će biti poluga razvoja Istre i Hrvatske. Investicija će, kazao je, težiti oko dvije milijarde eura.