Borba protiv poplava

Opća opasnost u Nedelišću, ispumpavanje vode u Zagrebu, maksimalni vodostaj u Karlovcu

Hina

Zbog kiše i poplave u Nedelišću je proglašena opća opasnost, na zagrebačkoj Kajzerici se podigle podzemne i zaobalne vode, a u Karlovcu traje borba s poplavama nizvodno od grada.



Sirene su na uzbunu zvonile u 5,30 sati, a kako je rekao načelnik općine Darko Dania, najkritičnije je u naseljima Črečan i Macinec, gdje se voda prelila iz potoka Zelina i poplavila cijelo središte mjesta.


Problemi su i u Trnovcu gdje se izlila Trnava, a grade se zečji nasipi kako bi se zaustavilo daljnje nadiranje vode. Bujica je odnijela dio pruge na samoj granici sa Slovenijom, pa je do daljnjega zatvoren međunarodni željeznički promet između Macinca i Središća ob Dravi u Sloveniji.


Prema podacima klimatološke stanice Nedelišće, u protekla 24 sata palo je 95 litara kiše po četvornom metru, dok je u posljednja tri dana ukupno palo 160 litara.




Kritično je i u ostatku Međimurja, a čak 85 posto županije suočava se s problemima. Vatrogasci su tijekom noći imali 100 intervencija, većinom ispumpavanja vode iz podruma.


Na rijeci Muri na snazi su izvanredne mjere obrane od obrane. Mura u Murskom Središću u 12 sati je dosegla 436 centimetra, a u 8 sati je bilo izmjereno 419. Vodostaj i dalje raste, a očekuje se dolazak vodenog vala iz Slovenije.


Do daljenjega je zatvoren malogranični granični prijelaz sa Slovenijom Sveti Martin na Muri – Hotiza. Za rijeku Dravu od granice sa Slovenijom do varaždinskog mosta na snazi su redovne mjere obrane od poplave.


Borba s poplavama traje i u Zagrebu. Zbog nabujale Save na zagrebačkoj Kajzerici došlo je do podizanja podzemnih i zaobalnih voda, pa na lokaciji Južna obala II i Južna obala III traje intervencija ispumpavanja podruma i garaža, priopćio je gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama.


Na terenu su službenici tog ureda, dobrovoljna vatrogasna društva Botinec Klara te Javna vatrogasna postaja Novi Zagreb. Na lokaciji Južna obala IV ekipa podružnice Vodoopskrba i odvovdnja će pumpom velikog kapaciteta ispumpavati vodu s igrališta.


Dio naselja na karlovačkom području danas ima maksimalni vodostaj jer se noćašnji vodni val Korane spustio nizvodno i dodatno razlio, a to je uzrokovalo i poplavu na karlovačkom pročistaču otpadnih voda te je on izvan funcije, pa ga otpadne vode zaobilaze i idu izravno u Kupu kao i prije gradnje pročistača.


Nakon sjednice gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje, karlovački gradonačelnik Damir Jelić rekao je kako je u objektima pročistača sada 50 do 60 centimetara vode, zbog čega će i štete biti velike. “Ako štete budu minimalne iznosit će milijun kuna, a moguće je da će iznositi i milijun eura”, kazao je Jelić.


Kao razlog plavljenja pročistača naveo je nezavršen nasip, koji je svojim izgrađenim dijelom uzrokovao stvaranje jezera čija je razina viša od razine rijeke u koju bi voda trebala oticati. Ipak, pozdravio je jučerašnji dogovor s Hrvatskim vodama da prokopaju na par mjesta krunu nasipa. Riječ je o desnoobalnom nasipu Kupe koji će se sniziti radi osiguranja odvodnje poplavnih vode Korane u Kupu, a što će se učiniti tijekom dana.


“Skidanjem krune nasipa za oko pola metra pročistač će biti oslobođen, kao i Gornje Mekušje jer je razina zaobalnih voda (Korane) osjetno viša od Kupe, kamo će se preliti višak vode”, pojasnio je Jelić.


Dodao je da su sadašnji vodostaji “takvi kakve ne bilježe ni knjige koje se o zbivanjima u gradu bilježe pet stotina godina”, ali i istakno kako su sve poduzete akcije pomoći i spašavanja bile vrlo dobro organizirane. Opća opasnost i dalje je na snazi, jer je čitav prostor od Logorišta do Mostanja pod vodom.


“Nudili smo evakuaciju stanovništva, ljudi su je uglavnom odbijali, a val ide nizvodno i sada Pokupska dolina zahtijeva puni angažman naših snaga. Treba reći da u ovom trenutku potrebe za volonterima nema”, rekao je Jelić i zahvalio svim mnogobrojnim volonterima koji su se jučer odazvali jučer na njegov poziv za gradnjom zečjih nasipa.


Za posljedice poplave kazao je kako će biti dugotrajne, a porocesi obnove i izgradnja sustava obrane od poplave trajat će možda i desetak godina. Izvijestio je i kako se najavio ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini na razgovor vezano za ministrove najave EU projekta vrijednog 400 milijuna kuna za gradnju karlovačkog sustava obrane od poplava.


Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković rekao je novinarima kako je, s obzirom da je vrh vodenog vala prošao kroz Karlovac i urbani dio obranjen, na Stožeru dogovoreno da se sve snage usmjere na pomaganje poplavljenom stanovništvu u ruralnim djelovima Karlovca, nizvodno od grada.


Izvanredne mjere obrane od poplave i dalje su na snazi, jer će tijekom dana najveći vodostaji biti na prostoru Pokupske doline, od Donjeg Mekušja i Graca do Šišljavića, pa će tamo interventne službe biti dostupne građanima na svaki njihov poziv u pomoć.


Kupa je sinoć za maksimalnog vodostaja bila na 844 centimetara, a danas u 11 sati je na 832 centimetra. Korana je s maksimalnih 845 pala na 836 centimetra. No, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznak rekla je za Hinu da to što je vrh vodnog vala prošao ne znači da je najgore prošlo, jer su današnji vodostaji još uvijek viši i od onih koji su u veljači izazvali ogromne štete zbog poplave.


“Problemi koje smo imali sinoć prisutni su i jednako traju i sada, jer su to izrazito visoki vodostaji i iziskuju oprez i poptuni angažman svih uključenih u sustav obrane od poplave i štetnih djelovanja voda”, poručila je Željeznjak