Investicija ''teška'' 10 milijuna eura

Opatijski vinar Rožanić i riječki arhitekt Turato u Motovunu predstavili početak izgradnje Roxanich Heritage Wine Hotela i vinskog podruma

Edi Prodan



Mladen Rožanić, Opatijac, jedan od najboljih hrvatskih vinara te Idis Turato, riječki arhitekt s vrhunskim svjetskim referencama u Motovunu su predstavili jedan od najznačajnijih hrvatskih vinarsko-hotelskih projekata – Heritage Wine Hotela i vinskog podruma, sufinanciranih iz sredstava Europske unije.


Ukupna je vrijednost cjelokupnog projekta 79.327.696 kuna, odnosno više od 10 milijuna eura. Od toga, vrijednost projekta hotela iznosi 48 milijuna kuna, a EU sufinanciranje iz strukturnih i investicijskih fondova je 9,6 milijuna kuna. Ukupna vrijednost ulaganja u podrum Roxanich – Motovun je 31, 2 milijuna kuna, a EU sufinanciranje temeljem nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014-2018 iznosi  9,9 milijuna kuna.


Povodom početka izgradnje u u Motovunu je održano predstavljanje projekta na kojem su uz Rožanića i Turata govorili istarski župan Valter Flego, načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović, te Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.





Roxanić vina inače na hrvatskom tržištu slove kao jedna od najkvalitetnijih i najznačajnijih brandova, s iznimnim međunarodnim referencama. Kako je predviđeno, prema preciznim planovima izgradnje, hotel bi trebao biti otvoren 15. svibnja 2018. godine. Ono što je njegova posebna zanimljivost je činjenica da mu je osnova, koja će biti pretvorena u hotel, stari, kameni motovunski podrum smješten  na Kanalu, u podnožju Motovuna, dok će više od 70 posto njegove površine biti – ispod zemlje. Također, Turatova imaginacija je u tom projektu spojila čitav niz osobitosti koji povezuju autohtonu istarsku arhitekturu s najmodernijim stremljenjima u oblikovanju i graditeljstvu.


Opširnije u velikoj reportaži koju donosimo u nedjeljnom broju Novog lista