Ususret praznicima

Opatija već vrvi turistima: Za Uskrs na Kvarneru otvoreno 97 hotela i 14 kampova, stiže 16 i pol tisuća gostiju

Biljana Savić

Turistička živost već se primjećuje u kvarnerskim odredištima, tako i u Opatiji / M. ANIČIĆ

Turistička živost već se primjećuje u kvarnerskim odredištima, tako i u Opatiji / M. ANIČIĆ

Nema neizvjesnosti po pitanju uspješnog nastavka predsezone – rekla je direktorica TZ Kvarnera Peršić Živadinov te nadodala kako su i najave za sezonu izuzetno dobre



Od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka na Kvarneru će boraviti oko 16.500 gostiju, a očekuje se da će ostvariti 50.000 noćenja. Podaci su to dobiveni prema procjenama hotelijera i turističkih djelatnika koji govore da bi turistički promet na Kvarneru trebao biti 25 posto veći u usporedbi sa prošlogodišnjim podacima. Tijekom uskrsnih blagdana biti će otvoreno 97 hotela, od čega čak 44 na Opatijskoj rivijeri. U hotelima se očekuje i najviše gostiju, oko 12.000. Gosti će Uskrs moći provesti i u kvarnerskim kampovima, otvoreno će ih biti 14, od čega se 9 nalazi na otocima.



Na Veliki petak, uskrsni vikend i Uskrsni ponedjeljak bit će otvoreni svi hoteli u Rijeci; Grand Hotel Bonavia te hoteli Jadran, Neboder i Continental, a trenutno je bukirano oko 85 posto kapaciteta. Uglavnom je riječ o noćenjima grupa među kojima su gosti iz Italije, Njemačke, Španjolske te Dalekog istoka. Stanje bukinga u hostelima i privatnom smještaju je približno isto, a u tim vrstama smještajnih kapaciteta očekuje se i određeni broj last minute rezervacija. Za vrijeme uskrsnih blagdana za očekivati je porast turističkog prometa od 20 posto u odnosu na prošlu godinu.



»Stopbuking«




– Zadovoljni smo najavama dolaska gostiju za Uskrs, a kako povratne informacije s terena potvrđuju dobar buking, nema neizvjesnosti po pitanju uspješnog nastavka predsezone – rekla nam je direktorica turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov te nadodala kako su i najave za sezonu izuzetno dobre.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ



– Nakon sajma ITB u Berlinu, najave za sezonu su iznimno dobre. Velik dio hotela već je objavio »stop buking« za glavnu turističku sezonu. Predviđa se povećanje broja noćenja s njemačkog tržišta koje premašuje postotak od 20 posto. Njemačka je za Kvarner vrlo značajno tržište s kojeg se ostvari gotovo trećina inozemnih noćenja – objasnila je Peršić Živadinov.


Za uskrsne goste koje posjete Kvarner priprema se raznovrsni program u duhu blagdana: koncerti i slične umjetničke manifestacije u Opatiji, Crikvenici, Baški, Loparu i Ravnoj Gori; gastronomske manifestacije na otvorenom poput uskršnjeg doručka te predstavljanja prigodnih prehrambenih namirnica u Rijeci, Crikvenici, Baški, Loparu, Omišlju i na Rabu; a za najmlađe se u Opatiji, Njivicama i na Rabu organizira ukrašavanje pisanica i potraga za pisanicama, a u Prezidu (Čabar) »Trkanje jaja«.


– Tijekom uskrsnih blagdana u Opatiji se očekuje dolazak 5.000 gostiju, koji će ostvariti oko 14.500 noćenja. Najviše gostiju se očekuje iz Njemačke i Austrije, a slijede domaći gosti te gosti iz Italije. U Opatiji će biti otvoreno 30 hotela u kojima će sve goste u sobama dočekati uskrsna čestitka s uskrsnim programom, pozivom na uskrsni doručak i s kalendarom događanja za 2017. g. na pet stranih jezika – najavljuju iz opatijskog turističkog ureda.


Iz Glavnog ureda Turističke zajednice poručili su da s obzirom na Uskrs u travnju ove godine i s tim povezane blagdane i školske praznike, te slijedom najava i rezervacija s tržišta, očekuju da će ukupno travanj ove godine biti za oko 10 posto bolji od lanjskog, a sami uskrsni blagdani i jači od toga. Kvarnerski otoci pokazuju da mogu puno bolje od hrvatskog prosjeka, čak i za 90 posto bolje.


Otok Krk je pravi primjer onih koji će biti »jači od prosjeka«. Imat će čak 90 posto više noćenja i 100 posto više dolazaka nego za prošlogodišnji Uskrs.


Na području otoka Krka za Uskrs se očekuje oko 3.500 do 4.000 dolazaka i 11.000 noćenja, sa smještajem u svim smještajnim jedinicama, te će za razliku od 2016. godine, kad je Uskrs padao krajem ožujka, gostima sad uz hotele na raspolaganju biti i smještaj u domaćinstvima i smještaj u kampovima.


– U odnosu na lanjski Uskrs to je za 90 posto više u dolascima i 100 posto više u noćenjima, jer je 2016. godine ostvareno 1.803 dolazaka i 5.300 noćenja. U usporedbi s 2015. godinom, kad je Uskrs padao početkom travnja, to je sada u najavama više za 30 posto u dolascima i 20 posto više u noćenjima – kaže direktorica TZ otoka Krka Majda Šale. Prateći po smještajnim objektima, kaže Šale, najviše gostiju najavljeno je u hotelima otoka Krka, čak više od 50 posto, a očekuje se i lijepa popunjenost u smještaju u domaćinstvu i u kampovima (individualni dolasci), a što će dijelom ovisiti i o vremenskim prilikama.


– Očekuje se najveći broj dolazaka s tradicionalnih tržišta Njemačke, Italije, Slovenije, Austrije i domaćih gostiju, a i vikendaša.


Turističke zajednice pripremile su bogate i prigodne uskrsne programe dobrodošlice i uskrsnog doručka i kao dobri domaćini za početak sezone – i to u Omišlju, Njivicama, Malinskoj , Krku i Baški, te nastupe folklornih društava i prigodnih uskrsnih koncerata u crkvama, kaže Šale i dodaje da Turističke zajednice otoka Krka u suradnji s ugostiteljima posebno promoviraju i gastro manifestaciju KRK FOOD FEST – krovni brend pod kojim turističke zajednice otoka Krka ovog proljeća predstavljaju autentično iskustvo gastronomske ponude u travnju na temu šurlica i šparoga, a u svibnju na temu janjetine i sira. – Do kraja travnja procjenjujemo se da će biti ostvareno oko 28 posto više noćenja u odnosu na 2016. godinu za isto razdoblje, najavljuje Majda Šale.


Skok Lošinja i Raba


Veliki skok u odnosu na lani očekuje i Lošinj. Otok vitalnosti za uskrsne blagdane očekuje 2.400 dolazaka i 10.300 noćenja, a većina posjetitelja dolazi s već tradicionalnih tržišta Njemačke, Hrvatske, Italije, Austrije i Slovenije. U odnosu na prošlogodišnji posjet gostiju za vrijeme uskrsnih blagdana najavljeno je 45 posto više noćenja.


– To je odlična najava uoči turističke godine za koju već sada imamo indicije da će bilježiti vrlo dobre rezultate. Gosti pokazuju najviše interesa za najvišu kategoriju hotela u uvali Čikat, hotele s 5 zvjezdica – hotel Bellevue i Boutique hotel Alhambra, kao i spa&health ponudu u hotelima te jedinstvenu wine&dine ponudu u okviru hotela i vila LH&V-a. Osim toga, kod gostiju su izrazito tražene i ponude hotela s četiri zvjezdice – Wellness Hotela Aurora, Family Hotela Vespera i Vitality Hotela Punta koji svojom specijaliziranom ponudom privlače različite ciljane skupine – kaže gradonačelnica i predsjednica TZG-a Malog Lošinja Ana Kučić i najavljuje da će tijekom travnja biti otvoreni svi hoteli sa svojim cjelovitim smještajnim kapacitetima, a trenutno su rezervirani gotovo svi smještajni kapaciteti Jadranka hotela predviđeni za uskrsne blagdane, kao i za produljeni vikend početkom svibnja.


Otok Sreće, Rab, ima odlične najave, čak za 70 posto bolje od lanjskih. Turiste čekaju dva hotela Imperiala d.d. i to Grand hotel Imperial i Padova. Otvoreni su i kampovi AC Padova 3 i AC San Marino.


– Lani je hotel Padova bio zatvoren u terminu Uskrsa zbog adaptacije. Tako će se ove godine u hotelskom smještaju zabilježiti 77 posto više noćenja, dok će to u kampovima biti 54 posto, a total bi značio porast u noćenjima za 60 posto. Na području Raba za vrijeme uskrsnih praznika može se očekivati oko 5.000 noćenja, što je s obzirom na lani povećanje za oko 70 posto. Što se tiče privatnog smještaja, očekuje se lijepa popunjenost s obzirom na to da privatni smještaj više nije koncipiran isključivo za prihvat gostiju ljeti, a i prošli vikend je obilježio veći broj turista u privatnom smještaju zbog moto susreta na Rabu. Najveći broj dolazaka ćemo zabilježiti u petak, a što se tiče strukture gostiju, top 3 su Hrvatska, Njemačka i Austrija, isto kao i lani – kaže direktorica TZG-a Raba Ivana Matušan i najavljuje da će TZG Rab će ove godine prvi put, u suradnji sa POU Rab i Gradom Rabom, predstaviti posebni program za turiste i lokalno stanovništvo s ciljem da upravo uskrsni program počne obilježavati službeni početak sezone. Program će se održavati na trgu Sv. Kristofora, a sačinjavati uz sajam lokalnih OPG-ova, na Veliku subotu mimohod Udruge rapskih samostreličara, prigodnu animaciju za djecu – potragu za pisanicama te na sam blagdan Uskrsa, Rapski uskršnji doručak u suradnji s Imperialom d.d. te nastup Rapskog tanca i Limene glazbe DVD-a Rab. – Rab će odmah nakon uskrsnih praznika organizirati trodnevni festival cvijeća »Rapska fešta od rožic« čime će postblagdansko razdoblje obogatiti raznim radionicama za djecu, preformansima prodajom cvijeća po promotivnim cijenama. U subotu 29. travnja spremat će se već tradicionalna velika fritaja sa šparogama kao veliko finale mjeseca šparoga, a na taj dan uvečer se sprema i fešta ususret prvomajskim praznicima, najavljuje Matušan.