Sabor

Opačić: Vrlo brzo izmjene Obiteljskog zakona

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Vlada će vrlo brzo u Sabor uputiti Obiteljski zakon s određenim izmjenama kako bi stupio na snagu i zadržao sve mehanizme koji štite prava građana, prvenstveno djece, roditelja i osoba s duševnim smetnjama, osoba s invaliditetom čija prava u ovoj zemlji očito štite samo pojedine udruge i nitko više«, odgovorila je Opačić SDP-ovu Peđi Grbinu



ZAGREB  Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić najavila je u srijedu u saborskom ‘aktualnom prijepodnevu’ da će Vlada vrlo brzo Saboru uputiti Obiteljski zakon s određenim izmjenama, s obzirom da je važeći zakon nedavno suspendirao Ustavni sud te pokrenuo postupak ocjene njegove ustavnosti.


»Vlada će vrlo brzo u Sabor uputiti Obiteljski zakon s određenim izmjenama kako bi stupio na snagu i zadržao sve mehanizme koji štite prava građana, prvenstveno djece, roditelja i osoba s duševnim smetnjama, osoba s invaliditetom čija prava u ovoj zemlji očito štite samo pojedine udruge i nitko više«, odgovorila je Opačić SDP-ovu Peđi Grbinu.


Grbina je, naime, zanimalo što će Vlada učiniti kako bi se otklonile posljedice odluke Ustavnog suda, kako ne bi trpjeli građani, ali i država, zbog postupaka koje bi »eventualno Europska komisija mogla pokrenuti protiv nas«.




Grbin ukazuje na »pomalo neuobičajenu brzinu« Ustavnog suda i tvrdi da je brzina u odlučivanju dovela do niza problema. Naime, Obiteljski zakon iz 2003., čiju je primjenu odredio Ustavni sud, nije usklađen niti sa direktivama EU, niti s međunarodnim konvencijama kojima je Hrvatska u međuvremenu pristupila, upozorio je SDP-ov zastupnik.


Potpredsjednica Vlade suglasna je sa Grbinovim navodima. Ustavni je sud, kaže, »jednom neuobičajenom odlukom« suspendirao Obiteljski zakon i stavio se u funkciju zakonodavca, odlučio koji će zakon biti na snazi, što je učinjeno po prvi puta.


»Mi smo u Vladi prvenstveno izabrani da štitimo interese građana i njihova prava, a činjenica je da u ovom trenutku mnogi naši građani ne mogu ostvarivati svoja prava«, rekla je Opačić.


Navela je da su se s novim zakonom uštedjeli i određeni novci. »Odvjetnike smo do sada plaćali oko 7,5 milijuna kuna godišnje, odvjetnici koje smo mi zaposlili u pet centara koštaju milijun i 300 tisuća kuna, no očito to Ustavni sud baš i nije puno zanimalo«, rekla je Opačić.