Najava ministrice

Opačić: Novi projekti za pomoć siromašnima i građanima izvan sustava socijalne skrbi

Hina

D. Jelinek

D. Jelinek

»U suradnji sa civilnim udrugama realizirat ćemo nove projekte za građane koji su u relativnom siromaštvu i one koji povremeno rade pa zbog toga nisu u sustavu socijalne skrbi – takvim obiteljima i njihovoj djeci osigurat ćemo školsku prehranu, pomoći u nabavci svakodnevnih potrepština i osigurati korištenje socijalne samoposluge, a starijima i nemoćnima prijevoz do liječnika«, rekla je Opačić na konferenciji za novinare



ZAGREB – Ministarstvo socijalne politike i mladih u ovoj će godini u suradnji s udrugama civilnog društva provesti nekoliko novih projekata za pomoć građanima i obiteljima koji su siromašni i koji su izvan sustava socijalne skrbi, najavila je u ponedjeljak ministrica Milanka Opačić.


»U suradnji sa civilnim udrugama realizirat ćemo nove projekte za građane koji su u relativnom siromaštvu i one koji povremeno rade pa zbog toga nisu u sustavu socijalne skrbi – takvim obiteljima i njihovoj djeci osigurat ćemo školsku prehranu, pomoći u nabavci svakodnevnih potrepština i osigurati korištenje socijalne samoposluge, a starijima i nemoćnima prijevoz do liječnika«, rekla je Opačić na konferenciji za novinare.


Također su dogovorili projekte za pomoć beskućnicima i volonterstvo, odnosno pomoć u učenju djeci iz socijalno i materijalno ugroženih obitelji.




Kao primjer, Opačić je navela pomoć majci s troje djece i plaćom od 2400 kuna – budući da radi, nije u sustavu socijalne skrbi, a primanja od 2400 kuna su nedovoljna za četveročlanu obitelj. Takvim obiteljima pomagat će se plaćanjem prehrane u školi, kupovanjem odjeće i obuće za tjelesni odgoj itd., kazala je.


Kao i lani, dodala je, osigurat će se 3,2 milijuna kuna za pomoć u učenju djeci iz socijalno i materijalno ugroženih obitelji.


Natječaji za projekte vrijedne ukupno 24 milijuna kuna, na koji će se moći javljati nevladine udruge iz čitave Hrvatske, bit će raspisani tijekom ožujka.


Tih 24 milijuna kuna su dodatna sredstva uz 154,6 milijuna kuna koji su, kao i u prošloj godini, osigurani za projekte i programe civilnih udruga koje rade na području socijalne skrbi.


Novac je osiguran iz igara na sreću »Hrvatske lutrije« u kojoj je zadnjih godina napravljeno reda, istaknula je Opačić.


Teško je reći koliko će ljudi biti obuhvaćeno tim projektima, to će najbolje utvrditi udruge koje se bave pružanjem uslugama na svojem području.


Opačić naglašava važnost uspostave ravnoteže u pružanju tih usluga na području čitave Hrvatske – prije tri godine najviše potpora, oko 60 posto, odlazilo je u Zagreb gdje je radilo najviše udruga, no sada se taj omjer promijenio u korist ostatka Hrvatske.


Korisnicima sustava socijalne skrbi lani je iz proračuna Ministarstva socijalne politike i mladih na ime različitih prava isplaćeno 3,5 milijardi kuna.


Na novinarsko pitanje radi li u suradnji s HEP-om na projektu oprosta dugova i plaćanja struje siromašnim građanima, kao što se spekulira u medijima, Opačić je odgovorila da Ministarstvo tri godine radi na raznim projektima za ublažavanje siromaštva, a o konkretnim detaljima u vezi plaćanja struje moći će više reći nakon konačnog dogovora.


Do sada je 900 građana uspjelo realizirati oprost duga, njih 1750 je u proceduri da to ostvare, a 20.000 dobilo je potvrdu da su blokirani duže od godinu dana.»Mislim da proces oprosta dugova ide pristojno«, ocijenila je Opačić.